Mucenici moldoveneşti – reţeta tradiţională

 
Vineri, 09 Martie 2018 07:32
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mucenicii, fie ei fierţi sau copţi, se dau de pomană de sufletul morţilor. În unele zone se prepară sub forma unor colăcei copţi în cuptor, în formă de opt sau de om, glazuraţi cu miere sau cu sirop de zahăr. În unele colţuri ale ţării, se mai numesc măcenici, sfinţişori sau bradoşi. Pentru că sfinţii martirizaţi au fost mai întâi aruncaţi în lac, mucenicii din aluat se prepară, în alte părţi ale ţării, ca o fiertură. Din aluat se fac opturi mici care se fierb ca pastele făinoase, într-un sirop.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

- 500 g făină
- 150 g zahăr
- 300 ml lapte cald
- 3 gălbenuşuri + 1 ou
- 1 pliculeţ drojdie uscată
- coaja unei lămâi
- coaja unei portocale
- esenţă de rom
- esenţă de vanilie
- 50 g unt
- un praf generos sare

INGREDIENTE PENTRU SERVIT
- 6 linguri miere
- nucă măcinată
- 12 linguri apă

MOD DE PREPARARE

1. Încălzeşte laptele şi combină-l cu zahărul şi drojdia. Lasă compoziţia deoparte 10 minute. Adaugă apoi cele 3 gălbenuşuri, esenţele şi coajă de citrice.
2. Încorporează făina amestecată cu sarea şi amesteca până obţii un aluat omogen.
3. Continuă apoi să frămânţi pentru minim 20 de minute cu untul, ca aluatul să capete elasticitate. Dacă simţi nevoia, poţi completa cu puţină faină.
4. Lasă aluatul la crescut pentru minim o oră, sau până când şi-a dublat volumul.
5. Dă aluatul pe blat şi împarte-l în 10-12 părţi egale, în funcţie de cât de mare vrei să-ţi iasă mucenicii moldoveneşti.
6. Întinde fiecare bucată de aluat, rulând-o pe masă cu palmele, până ce se lungeşte de cca 40 cm. Lipeşte mucenicul la capete şi răsuceşte-l, cât să îţi iasă un 8.
7. Repetă procedeul cu toate celelate bucăţi de aluat şi aşează mucenicii într-o tavă încăpătoare.
8. Dă mucenicii moldoveneşti într-un loc cald la crescut, acoperiţi cu un prosop de bucătărie curat, pentru cel puţin 30 de minute.
9. Unge mucenicii cu oul bătut, amestecat cu una-două linguri de lapte şi dă-i la cuptor la 180 de grade, pentru 30-35 de minute, sau până când se rumenesc frumos şi trec testul scobitorii.
10.Combină mierea cu apa şi unge mucenicii moldoveneşti cu siropul obţinut, apoi presară nucă măcinata pe deasupra.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu