Oile pot să îi recunoască pe Barack Obama şi Emma Watson după ce privesc fotografii ale lor

 
Vineri, 10 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oile sunt capabile să îl recunoască pe Barack Obama după ce privesc de mai multe ori o fotografie a fostului preşedinte american. Rumegătoarele participante la un experiment recent au reuşit aceeaşi performanţă şi în cazul fotografiilor ce o prezintă pe actriţa britanică Emma Watson, potrivit unui studiu publicat recent, informează AFP.
"Ştiam deja că oile sunt capabile să recunoască persoane. Aceste rumegătoare, în special cele care trăiesc în turme mici, reuşesc cu uşurinţă să facă diferenţa între stăpânul lor şi un străin", a declarat Jennifer Morton, cercetătoare la Universitatea Cambridge şi coautoare a unui studiu ce a fost publicat în Royal Society Open Science.
"Însă capacitatea de a învăţa să recunoască o persoană pornind de la o fotografie în două dimensiuni este surprinzătoare, întrucât acest fapt necesită un proces cerebral complex", a explicat cercetătoarea britanică pentru AFP.
Cercetătorii din departamentul de Fiziologie şi ştiinţe neuronale din cadrul Universităţii Cambridge au antrenat opt oi pentru a recunoaşte chipurile unor celebrităţi prezentându-le fotografii ale acestora pe ecranul unui computer, de mai multe ori la rând.
Pe lângă imaginea fostului preşedinte american şi aceea a actriţei Emma Watson, devenită celebră după ce a jucat în filmele din seria "Harry Potter", oile au putut să privească portrete fotografice ale prezentatoarei TV britanice Fiona Bruce şi actorului american Jake Gyllenhaal.
"Am ales aceste persoane întrucât există multe imagini cu ele disponibile pe internet, realizate atât din faţă, cât şi din alte unghiuri", a precizat Jennifer Morton. "Şi eram siguri că oile noastre nu au avut niciodată ocazia de a le întâlni!", a adăugat cercetătoarea.
Oile din acest experiment aveau dreptul la o recompensă (hrană) de fiecare dată când făceau distincţia între fotografia unei persoane celebre şi cele care prezentau un obiect sau o persoană necunoscută, pe un ecran învecinat.
În cazul fotografiilor frontale, oile au înregistrat un procent de reuşită de 80% în cadrul acestui test.
Pentru fotografiile în care chipul unei celebrităţi era prezentat dintr-un alt unghi, performanţa oilor a scăzut la 66%, fiind "apropiată de aceea a unui om aflat în aceeaşi situaţie", afirmă cercetătorii britanici.
"Oile sunt capabile să trateze informaţii despre un chip uman fără să aibă nevoie să vadă o 'persoană reală' în 3D", a adăugat Jennifer Morton.
Apoi, cercetătorii au prezentat rumegătoarelor o imagine a dresorului lor obişnuit, pe care nu îl mai văzuseră niciodată într-o fotografie, alături de aceea a unui necunoscut. După o anumită stare de confuzie iniţială, animalele au ales imaginea dresorului lor în 72% din cazuri.
"Toate aceste lucruri arată că oile posedă capacităţi de recunoaştere facială comparabile cu cele ale oamenilor şi primatelor non-umane", au declarat autorii studiului.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu