Restaurant operat de angajaţi cu HIV, pentru a spulbera prejudecăţile referitoare la transmiterea virusului

 
Vineri, 10 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O organizaţie non-profit deschide un restaurant temporar operat în întregime de angajaţi infectaţi cu HIV, în speranţa că va spulbera prejudecăţile despre modul de transmitere al acestui virus, informează recent Reuters.
Situat în Toronto, restaurantul denumit June's, serveşte clienţilor feluri de mâncare preparate de bucătari cu HIV pentru a elimina teama că prepararea mâncării poate contribui la transmiterea virusului.
Îmbrăcaţi cu şorţuri inscripţionate cu mesaje precum ''Sărută bucătarul cu HIV'' şi ''Nimeni nu a luat HIV după ce a mâncat paste'', cei 14 bucătari care lucrează la June's vor găti pentru clienţii care plătesc în avans pentru a-şi rezerva o masă.
Ideea restaurantului s-a născut după ce, luna trecută, a fost publicat un sondaj care a scos la iveală faptul că doar jumătate dintre canadieni ar mânca preparate gătite de persoane infectate cu HIV.
Studiul a fost realizat de Casey House, o organizaţie non-profit care oferă servicii medicale persoanelor infectate cu HIV/SIDA şi care a avut ideea restaurantului temporar.
HIV se transmite atunci când fluide infestate pătrund în organism, dar nu atunci când servim mâncarea, potrivit specialiştilor din domeniul sănătăţii.
Restaurantul va fi deschis doar două zile şi va servi 200 de clienţi care şi-au rezervat o masă în avans pentru suma de 98 de dolari, precizează directoarea asociaţiei, Joanne Simons.
Având în vedere că cererea a fost foarte mare, iar rezervările s-au vândut în mai puţin de două săptămâni, un alt restaurant similar s-ar putea deschide curând, a adăugat aceasta.
''Ne-ar plăcea să facem acest lucru în oraşe precum New York, San Francisco sau Londra'', a declarat Simons pentru Thomson Reuters Foundation.
În meniu figurează feluri de mâncare precum supă de cartof thailandez cu praz sau tiramisu din turtă dulce, a spus aceasta.
Numărul cazurilor de persoane infectate cu HIV a scăzut în Canada începând cu 2005, potrivit unui studiu din 2015 publicat de Agenţia publică de sănătate canadiană.
La nivel mondial, peste 70 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV, iar 35 de milioane au decedat, de la începutul epidemiei în anii '80, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu