România participă la festivalul internaţional de film „goEast”, din Wiesbaden

 
Sâmbătă, 21 Aprilie 2018 00:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Festivalul Filmul Central-Est European „goEast”, de la Wiesbaden, are loc între 18 şi 24 aprilie 2018 şi prezintă peste 100 de filme din 35 de ţări diferite, dintre care 8 premiere mondiale, o premieră internaţională, una europeană şi 20 germane. Festivalul a fost înfiinţat în anul 2001 de Institutul de Film din Frankfurt/Main şi s-a dezvoltat ca o platformă de dialog între Est şi Vest.
Competiţia Oficială a festivalului de anul acesta include pelicula românească „Ţara Moartă / The Dead Nation”, în regia lui de Radu Jude (foto), un documentar - eseu despre uimitoarea colecţie de fotografii realizate de Costică Axinte într-un mic oraş din România anilor '30 şi '40. Coloana sonoră a acestuia este compusă din capturi audio din cântecele patrotice ale vremii, înregistrări radiofonice, dar şi din texte preluate din jurnalului scriitorului şi medicului de origine evreiască Emil Dorian.
Filmele „Lemonade” de Ioana Uricaru şi „Afacerea Est” de Igor Cobileanski vor fi de asemenea prezentate în cadrul festivalului, în secţiunea Bioskop. Secţiunea, introdusă anul acesta în festival, este dedicată căutării unor noi impulsuri în cinematografia est-europeană şi prezintă lucrări contemporane ale unor regizori renumiţi, filme de gen sau filme care s-au remarcat deja în alte festivaluri de film.
Totodată, filmul „In The Frame”, în regia lui Ion Gnatiuc şi Artiom Zavadovscky, va fi prezentat în cadrul secţiunii Oppose Othering, în care tineri cineaşti formează echipe bilaterale (Germania - statele EE), cu obiectivul de a utiliza mijloacele cinematografice pentru a investiga situaţii de excluziune socială pe diverse criterii şi de a prezenta proiecte care promovează solidaritatea, curajul civic şi rezistenţa la discriminare. În acelaşi timp, în cadrul secţiunii East-West Talent Lab, dedicată creării unei reţele de dezvoltare de proiecte cinematografice între statele Europei Centrale şi de Est şi Germania, vor participa din România Mircea Bobînă şi Raluca David.
De asemenea, anul acesta se va prezenta pentru întâia oară, în cadrul competiţiei Open Frame Award, o selecţie de proiecte artistice ambiţioase de realitate virtuală ale unor tineri artişti vizuali şi regizori din Europa Centrală şi de Est, precum şi din şcolile de artă şi de film din Hessen. Aici îşi vor găsi locul proiectele neliniare, non-narative, care permit spectatorului să exploreze lumi noi şi să depăşească graniţele filmului, artei şi tehnologiei vizuale. Printre acestea se numără şi proiectul „Circus 360” de Dorin Moldoveanu.
Institutul Cultural Român din Berlin se află la cel de-al zecelea an de parteneriat cu Festivalul de Film „goEast”, în cadrul căruia a susţinut prezenţa la festival a unor nume importante din cinematografia românească.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu