"Tehnologia ne poate transforma viaţa, dar trebuie să ştim cum să o ţinem sub control"

 
Joi, 09 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tehnologia ar putea repara multe dintre stricăciunile provocate planetei de procesul de industrializare sau ar putea contribui la vindecarea bolilor şi la eradicarea sărăciei, însă inteligenţa artificială trebuie ţinută sub control, este de părere fizicianul Stephen Hawking.
Omul de ştiinţă britanic, diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică pe când avea 21 de ani, spune că tehnologia poate transforma fiecare aspect al vieţii noastre, însă a avertizat că inteligenţa artificială poate pune noi provocări.
Deşi pun deja în pericol milioane de slujbe, inteligenţa artificială şi roboţii pot fi folosite în beneficiul societăţii, pentru a reduce sărăcia şi a trata boli.
''Dezvoltarea inteligenţei artificiale poate fi cel mai bun lucru sau cel mai rău care s-a întâmplat omenirii'', a spus Hawking, într-un videocall, în cadrul ceremoniei de deschidere a Web Summit, cel mai important congres din Europa dedicat noilor tehnologii, la care sunt aşteptate să participe 60.000 de persoane.
''Trebuie doar să fim conştienţi de pericole, să le identificăm şi să folosim cele mai bune practici şi tehnici de management pentru a ne pregăti din timp să facem faţă efectelor acestora''.
Comentariile lui Hawking vin pe fundalul unei dezbateri aprinse despre avantajele şi dezavantajele inteligenţei artificiale, sintagmă folosită pentru a descrie maşinării, operate de un cod, capabile să înveţe.
Antreprenorul din Silicon Valley, Elon Musk, directorul companiei Tesla Inc care produce maşini electrice şi al companiei SpaceX, a avertizat că inteligenţa artificială este o ameninţare la adresa existenţei umanităţii.
Pe de altă parte, cofondatorul Microsoft Bill Gates, a declarat într-un interviu publicat recent în WSJ Magazine, că nu sunt motive de îngrijorare.
Hawking spune că fiecare dintre noi avem un rol în a ne asigura că generaţia de astăzi şi cea viitoare sunt implicate în studiul ştiinţei de la o vârstă fragedă pentru a crea ''o lume mai bună pentru întreaga umanitate''.
''Trebuie să ducem învăţarea peste nivelul discuţiei teoretice despre cum ar trebui să fie inteligenţa artificială şi să acţionăm pentru a ne asigura că va fi aşa cum vrem noi'' a spus Hawking, care poate comunica cu ajutorul unui muşchi din obraz conectat la un senzor şi la un sistem de voce computerizat.
''Aveţi cu toţii posibilitatea de a lărgi orizonturile a ceea ce este permis sau prevăzut şi puteţi gândi îndrăzneţ. Suntem în pragul unei minunate lumi noi. Este un loc palpitant, dar şi periculos, iar voi sunteţi pionierii acestei lumi'', a spus omul de ştiinţă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu