Caii sălbatici din Deltă trimişi la abatoare ilegal pentru masa de Crăciun (FOTO/VIDEO) Recomandat

Luni, 12 Decembrie 2022 10:06
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Grupul de iniţiativă „S.O.S. Caii Deltei” semnalează prin intermediul unui comunicat de presă că a fost reluată practica trimiterii la abatoare a cailor sălbatici din Deltă chiar în preajma Sărbătorilor, după ce sezonul turistic s-a încheiat. "„Tura asta ţi-am adus 25!” - se aude clar pe înregistrarea făcută în după-amiaza zilei de 29 octombrie a.c. în apropierea Km 54 de pe braţul Sf. Gheorghe, în Delta Dunării. Acesta este doar unul dintr-un şir de transporturi de cai într-o zonă mai puţin cunoscută publicului, între grindul Perişor şi canalul Dunavăţ, aflată în sudul Deltei. În data de 12 noiembrie a.c. aceeaşi barjă (gabară) pleca spre Perişor pentru o nouă recoltă. Iar ultimul transport documentat de noi a fost efectuat a fost în data de 8 decembrie. Între cele două date menţionate membri ai grupului de iniţiativă „S.O.S. Caii Deltei” au sesizat o serie de autorităţi responsabile: autoritatea naţională pentru exploatarea animalelor, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - Tulcea s-au depus plângeri la Direcţia pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului General de Poliţie şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi s-a apelat numărul de urgenţă 112", se arată în comunicat citat.

2

Grupul de iniţiativă „S.O.S. Caii Deltei” a documentat video două astfel de transporturi precum şi ţarcul construit pe malul canalului Dranov (foto ↑). Parte din aceste dovezi au ajuns la autorităţile menţionate. "Din materialele documentare se poate constata cum sunt transportaţi caii pe apă, ce fel de maşini îi transportă şi cum este organizat ţarcul, inclusiv cu un culoar unde se poate realiza microciparea cu sprijinul medicului veterinar concesionar. Unele dintre transporturi au fost oprite la sesizarea noastră de către Poliţie, transportatorii fiind sancţionaţi contravenţional pentru absenţa actelor de transport, însă maşinile au fost lăsate să-şi continue drumul spre abator. Încă din 2013 au apărut în presă română şi internaţională informaţii despre „legături potenţiale între escroci români şi instalaţii de procesare a cărnii din întreaga Europă”. Articolele detaliază mecanismul de „transformare” în carne de vită şi vorbesc despre colaborarea localnicilor care „rezolvă”, prin declaraţii, problemele de proprietate a animalelor", transmite Grupul de iniţiativă „S.O.S. Caii Deltei”.

Membrii grupului de iniţiativă au fost ţinta ameninţărilor şi intimidărilor lansate de complicii din Dunavăţul de Jos a reţelei de traficanţi de cai. "În faţa acestei situaţii în care organele abilitate şi cele care au în custodie Delta Dunării, biosfera cu care ne mândrim atâta, şi de pe urma căreia trăieşte o întreagă comunitate de localnici şi antreprenori, de care beneficiază anual mii de vizitatori români şi străini, ne vedem nevoiţi să facem publice informaţiile şi materialele care dovedesc faptele atroce care se petrec în deltă, în liniştea iernii şi sub ochii închişi ai unor autorităţi precum Poliţia Română, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Agenţia Naţională pentru Zootehnie, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - Tulcea", se menţionează în comunicatul Grupului de iniţiativă „S.O.S. Caii Deltei”.

VEZI VIDEO mai jos!

Media

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu