Jumătate din țară, sub COD PORTOCALIU de vânt puternic Recomandat

Duminică, 23 Februarie 2020 12:58
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adminstraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenţionările meteorologice emise ieri, care anunţau cod galben şi cod portocaliu de vânt puternic. Potrivit meteorologilor, intesificările vântului vor fi mult mai puternice faţă de cum s-a prognozat iniţial. Potrivit celor mai recente avertizări de vreme rea, în zonele unde iniţial erau prognozate fenomene meteo de tip cod galben şi cod portocaliu, situaţia va fi mult mai periculoasă, ajungându-se la fenomene de tip cod roşu şi cod poortocaliu. Ceva mai blândă va fi vremea doar în partea de sud a ţării, unde este emisă atenţionare de tip cod galben. 

Astfel, avertizarea meteorologică COD GALBEN pentru sudul ţării are interval de valabilitate: 23 februarie, ora 18:00 - 24 februarie, ora 18:00, iar fenomenele vizate sunt intensificări ale vântului. Din seara zilei de duminică, 23 februarie, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a ţării, cu viteze în general de 55...70 km/h.

COD PORTOCALIU: Interval de valabilitate: 23 februarie, ora 18:00 - 24 februarie, ora 18:00. Fenomene şi zone vizate: în zona montană intensificări susţinute ale vântului, temporar viscol şi vizibilitate redusă. În intervalul menţionat, în zona montană vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 110...130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpaţii Orientali, apoi şi în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 m.

Tot COD PORTOCALIU, cu interval de valabilitate: 23 februarie, ora 22:00 - 24 februarie, ora 18:00, va fi şi în Moldova, Transilvania, Maramureş, nordul Crişanei şi al Dobrogei unde se vor înregistra intensificări susţinute ale vântului. În intervalul menţionat, vântul va avea intensificări susţinute, în noaptea de duminică spre luni (23/24 februarie) şi în prima parte a zilei de luni (24 februarie) în nordul Crişanei, Transilvania şi Maramureş, cu viteze de 80...95 km/h, iar mai ales pe parcursul zilei de luni, în Moldova şi în nordul Dobrogei, temporar cu peste 90...100 km/h.

Avertizarea de COD ROŞU are ca interval de valabilitate: 24 februarie, ora 02:00 - 24 februarie, ora 18:00 iar fenomenul meteo vizat este de vânt puternic, rafale de peste 140...180 km/h care se manifesta cu precădere la altitudini de peste 1500 m în Carpaţii Meridionali şi de Curbură unde vântul va sufla tare, cu viteze de peste 140...180 km/h, spulberând puternic zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii spre zero.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza avertizările de vreme rea. .

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu