Preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu: „Investiţia privind Podul peste Dunăre se va realiza în mod sigur!“ Recomandat

Vineri, 27 Iulie 2018 13:33
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea, Horia Teodorescu a fost gazda unei delegaţii conduse de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, sosită la Tulcea pentru prezentarea investiţiilor de importanţă majoră pentru judeţul Tulcea şi nu numai. În principal s-a discutat despre podul de peste Dunăre, dar şi despre drumul expres Constanţa-Tulcea-Brăila sau centura ocolitoare a oraşului Babadag. Pe lângă reprezentantul Ministerului Transporturilor, oaspeţi au mai fost şi reprezentanţii Asocierii de firme IHI Infrastructure Systems Co. din Japonia şi Astaldi din Italia, câştigătoarea licitaţiei pentru construirea podului suspendat peste Dunăre Tulcea-Brăila.
„Podul de peste Dunăre este un proiect strategic de importanţă majoră nu numai pentru judeţul Tulcea, ci pentru întreaga ţară. Mi-aş dori ca lucrurile să ne fie clare şi să dispară semnele de întrebare care au fost puse de locuitorii judeţului Tulcea, cum că această investiţie ar avea o doză de risc. Nu are nicio doză de risc, podul este pe un drum clar, această investiţie se va realiza, fiind un obiectiv atât de importanţă strategică, cât şi cea economică, o investiţie reper pentru România, respectiv al patrulea pod ca importanţă al Europei“, a declarat preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
„Sunt proiecte despre care am vorbit de foarte mulţi ani de zile, de peste două decenii se tot discută despre acest pod peste Dunăre. Iată că s-a făcut un pas extrem de important. Pot să vă asigur că veţi avea aici, pe aceste obiective de investiţii, o monitorizare cum n-aţi mai avut de mulţi ani de zile. Veţi avea tot timpul banii la dispoziţie, dar ţin foarte mult să fiu implicat direct în tot ceea ce înseamnă aceste proiecte, că vorbim de descărcare arheologică, că vorbim de finanţări, că vorbim de relocări de utilităţi, exproprieri, mă pricep destul de bine, o să fiu un ghimpe zi de zi pentru toţi: şi pentru structurile locale sau centrale, şi pentru proiectant sau executant. Cei care vor avea ocazia sau onoarea de a tăia panglica la acest pod sigur îi vor invita la acel moment şi pe cei de la care a pornit această idee de a finanţa un astfel de obiectiv şi, aici, domnul preşedinte Teodorescu are principalul merit şi nimeni n-o să îi ştirbească din acest merit de a promova la Bucureşti un astfel de proiect“, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

30Tulcea site

Finalizarea lucrărilor ar urma să aibă loc la începutul lunii martie 2022

Potrivit datelor prezentate de proiectanţi, din cei 23 de kilometri ai acestui proiect, circa 17 km sunt pe limita judeţului Tulcea. Contractul a fost semnat în luna ianuarie a acestui an, ordinul de începere a lucrărilor de proiectare a fost dat pe 2 martie 2018, urmând ca pe 1 martie 2019, toată proiectarea să fie gata, celelalte avize şi permise să fie luate şi autorizaţia de construcţie să fie emisă. Astfel, pe 2 martie 2019 ar urma începerea execuţiei efective a lucrărilor, programate pe trei ani, finalizarea lucrărilor urmând să aibă loc la începutul lunii martie 2022. Chiar dacă a fost dat doar un ordin de începere pentru proiectare, din 2 martie au avut loc şi diverse investigaţii geotehnice şi geologice în teren, respectiv realizarea a peste 4.800 metri liniari de foraje în circa 69 de puţuri de forat. Dintre acestea, circa 70% au fost realizate pe zona judeţului Tulcea, deoarece 65% din proiect este în judeţul Tulcea. „Conform planificării, pe perioada de proiectare vom prezenta pe data de 22 august la beneficiar propunerea noastră pentru partea de proiect, respectiv pentru obţinerea auditului de siguranţă a traficului, iar pe 22 septembrie vom prezenta proiectul tehnic, urmând cele 60 de zile pentru verificare, pentru a intrat în Comitetul Tehnico Economic în vederea aprobării. Săptămâna trecută, am finalizat nişte studii mai speciale pentru fundaţiile la acest pod suspendat“, a precizat Dragoş Burlan, director tehnic Astaldi.

Podul suspendat este considerat, la nivel de proiect, ca al patrulea din Europa

Podul suspendat, care reprezintă circa 70% din valoarea întregii lucrări, este considerat, la nivel de proiect, ca al patrulea din Europa ca deschidere centrală (1.120 m), la care se adaugă două deschideri laterale de 469 m şi, respectiv, de 364 de metri. Podul suspendat va avea şi două viaducte de acces de o parte şi de alta, de circa 90 de metri fiecare, şi va face legătura între oraşul Brăila şi, în final, oraşul Tulcea, ţinând cont că va deschide o legătură directă, nu prin intermediul bacului, pentru legarea Tulcei de restul ţării, fără a mai fi nevoie de ocolul pe la Giurgeni-Vadul Oii sau Feteşti.
În afară de podul suspendat, proiectul cuprinde şi 17 km de drum nou, la nivel de patru benzi pe circa 4 km, urmând ca de la sensul giratoriu spre Smârdan, respectiv Jijila, să rămână la o singură bandă pe sens. De asemenea, proiectul mai cuprinde circa 32 de structuri (poduri), din care 13 sunt cu deschideri mai mari de 14 m.
„Chiar dacă ordinul de începere a execuţiei este la 2 martie 2019, noi am făcut pregătirile pentru ca, în prima parte a trimestrului IV, să începem efectiv primele lucrări în teren, cu tot suportul Consiliului Judeţean, pentru platformele şi drumurile de acces la cele două lucrări majore de la podul suspendat, respectiv blocul de ancoraj şi pilon. Este singurul pod suspendat peste Dunăre, cea mai mare investiţie nu numai în România, dar şi ca investiţie europeană într-un proiect de o asemenea complexitate“, au mai precizat reprezentanţii Asocierii IHI Infrastructure - Astaldi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu