Românii au cumpărat un milion de litri de whisky de sărbători

 
Vineri, 13 Ianuarie 2012 07:26
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Românii au cheltuit anul trecut circa 55 de milioane de euro pe whisky, susţin principalii importatori, din care un sfert în perioada sărbătorilor de iarnă, însă piaţa se agaţă de pragul din 2010, pe măsură ce entuziasmul cumpărăturilor de iarnă a dispărut, iar consumatorii din cluburi se orientează spre băuturi mai “unisex”, cum este votca.
Din cei 4,6 milioane de litri pe care jucătorii din industrie susţin că i-au vândut în 2011 pe piaţa locală, aproape un sfert s-au comercializat în preajma sărbătorilor de iarnă, însă promoţiile au rămas principalul magnet, în condiţiile în care entuziasmul din anii precedenţi a dispărut.
Profilul pieţei de whisky din România este modest, raportat la volumul întreg al spirtoaselor, respectiv o cotă de 6% din total. Un calcul mediu pe cap de locuitor rezultă într-o "dublă" de 200 de mililitri pentru fiecare român pe an, de circa 35 de ori mai puţin decât un irlandez, conform indicelui care măsoară consumul de alcool la nivel mondial, World/Global Alcohol/Drink Consumption 2010. "Euforia cumpărăturilor de sărbători este, din păcate, istorie", spune Tudor Furir, directorul importatorului Pernord Ricard, unul din cei mai mari jucători pe vânzările de whisky din România. "Există un oarecare optimism pentru 2012. Personal mă aştept la o creştere de 5-10% dacă previziunile macroeconomice se vor adeveri", afirmă Furir.
Dacă e adevărat şi tăria se bea de supărare, piaţa băuturilor spirtoase din România nu profită de necazurile cauzate de criză. Confruntaţi cu un picaj general de aproape 20%, în principal din cauza puterii de cumpărare, importatorii caută frânarea declinului, în special cu promoţii de preţ. Pe segmentul de whisky, care ocupă circa 50-60% din afacerile importatorilor de băuturi spirtoase, estimările jucătorilor de top variază între un declin de 5% şi o creştere "marginală", însă apar diferenţe la nivelul celor mai importante canale de distribuţie, respectiv HoReCa sau retailul modern.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu