Trei cazuri de TBC într-o singură şcoală, la Brăila Recomandat

Joi, 23 Mai 2019 18:19
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alertă la şcoala gimnazială "Nikos Kazantzakis" din Brăila, după ce trei elevi a fost diagnosticaţi recent cu TBC, dintre care unul nu este contagios. Ancheta epidemiologică trebuia începută de acum câteva săptămâni, dar ea a fost doar pe hârtie pentru că Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila nu dispunea de testere IDR. Autorităţile medicale susţin că astăzi (joi, 23 mai 2019) situaţia s-a reglementat şi că momentan nu se impune declararea unui focar TBC.

Iniţial, în şcoala "Nikos Kazantzakis" au fost semnalate două cazuri de TBC, o fetiţă de 14 ani din clasa a VI-a, depistată la sfârşitul lunii trecute şi un băieţel de 17 ani din clasa a VII-a, depistat la începutul lunii mai. Conducerea şcolii a respectat indicaţiile venite de la Direcţia de Sănătate. Au aerisit clasele şi au întocmit tabele cu elevii şi profesorii care fuseseră în contact cu elevii pentru a face testarea IDR. Dar cum testerele lipseau se punea problema radiografiilor cu aprobarea în prealabil a părinţilor.

tbc2

Pentru analize sunt pregătiţi 130 de copii şi 30 de cadre didactice. În jurul şcolii, părinţii care îşi aşteaptă copiii sunt îngrijoraţi. În realitate de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila aveam să aflăm că e vorba doar de 2 cazuri. La scurt timp avea să fie depistat cu TBC şi fratele fetiţei, un băiat de 10 ani aflat şi el în abandon şcolar, dar fără a fi însă contagios. Conducerea spitalului recunoaşte că într-o situaţie de criză ca această nu avea cum să facă faţă din pricina lipsei testerului de tuberculină, dar că a primit confirmarea că acestea vor sosi chiar azi (joi, 23 mai 2019). Dacă în urmă testărilor se va mai descoperi un singur caz, se va declara focar TBC, carantină şi şcoala va fi închisă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu