ALERTĂ | Peste patru milioane de ouă, contaminate cu o substanţă interzisă în UE Recomandat

Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman au descoperit că peste patru milioane de ouă de la o fermă avicolă din localitatea Drăgăneşti Vlaşca sunt contaminate cu o substanţă interzisă, Fipronil, care are riscuri mari pentru sănătatea consumatorilor, informează Mediafax. În luna noiembrie a anului trecut, medicii veterinari din cadrul DSV Teleorman au controlat ferma din localitatea teleormăneană Drăgăneşti Vlaşca şi au prelevat probe din ouă de găină din cadrul unui lot, având data de producţie 21.11.2018. Probele recoltate au fost ulterior expediate pentru analize de laborator, în vederea depistării unor eventuale reziduuri la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti.
Potrivit unui comunicat de presă, emis de Direcţia Sanitar Veterinară Teleorman, se pare că ouăle erau contaminate cu o substanţă interzisă în Uniunea Europeană, şi anume Fipronil. "Ca urmare a primirii buletinului de analiză, care relevă depăşirea limitei maxime admise pentru substanţa Fipronil, DSVSA Teleorman a dispus până la data acestui comunicat, sechestrarea unui număr de 4.200.000 de ouă, care vor fi dirijate la o unitate autorizată pentru a fi distruse", se arată în comunicatul transmis de instituţie. Mai mult decât atât, ferma este supravegheată în continuare, fiind prelevate şi expediate probe din ouă către Institutul de resort, până când vor fi confirmate buletine de analiză, care să releve dispariţia substanţei din produsele alimentare respective.
În acest moment, Direcţia Sanitar Veterinară Teleorman desfăşoară o anchetă la fermă pentru a stabili sursa contaminării cu Fipronil. Fipronilul este un insecticid cu spectru larg, interzis în Uniunea Europeană la animale destinate consumului uman, din cauza riscului foarte crescut pentru om de a suferi diverse forme de toxiinfecţie alimentară. Surse neoficiale din cadrul fermei susţin că substanţa s-ar fi utilizat pentru îndepărtarea păduchilor la găini, fără să se anticipeze consecinţele.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu