Aparatele de aer condiţionat, periculoase pentru femeile care lucrează la birou

Luni, 17 August 2015 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cercetătorii de la Universitatea Maastricht susţin că sistemele de aer condiţionat din birouri au efecte periculoase asupra sănătăţii femeilor. Regimul de temperatură din birourile moderne se menţine la aproximativ 21 de grade Celsius, relatează Mail.ru. Această temperatură este considerată confortabilă pentru bărbaţii, care se îmbracă la costum (haine, vestă şi pantaloni). Să nu uităm un detaliu semnificativ că la birouri îşi desfăşoară activitatea mai multe femei pentru care temperatura de 21 de grade Celsius este mult prea rece.

Cercetătorii au creat un model biofizic, ţinând cont de  metabolismul tinerelor femei, care fac muncă de birou. S-a ţinut cont de temperatura organelor interne, temperatura de la suprafaţa pielii, suprafaţa totală a  corpului, izolara termică a ţesuturilor interne ale organismului femeii şi îmbrăcămintea standard pentru birou. S-a constatat că zona de confort termic pentru femei se situează undeva pe la 23,2 şi 26,1 grade Celsius, iar pentru bărbaţi de la 18 până la 24  de grade Celsius.

Femeile au un metabolism mult mai lent, comparativ cu bărbaţii, corpul femeii elimină mai puţină căldură, iar în cazul scăderii temperaturii în mediul înconjurător, vasele sanguine de la suprafaţă se comprimă mult mai rapid la femei, de aceea sensibilitatea la temperatură este mult mai mare la femei. Ca urmare, gradul acceptabil de confort termic pentru femei şi bărbaţi este de aproximativ 24 de grade Celsius. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu