Coaja de banană reflectă stadiile melanomului cutanat

 
Vineri, 12 Februarie 2016 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sub efectul razelor solare, pielea umană şi coaja de banană produc aceeaşi enzimă, ale cărei prezenţă şi distribuţie permit stabilirea stadiului de dezvoltare a melanomului cutanat, se arată înr-un studiu preluat de AFP.
"Îmbătrânind, bananele se acoperă cu pete negre produse de prezenţa unei enzime, tirozinaza. Este un proces normal de închidere a culorii unor organisme, cum ar fi bananele. Aceeaşi enzimă joacă un rol în cancerul de piele de tip melanom", arată într-un comunicat cercetători de la Şcoala Politehnică federală din Lausanne (Elveţia).
Atunci când survine o disfuncţie în reglarea acestei enzime care produce bronzarea, apare melanomul - pată foarte închisă.
Plecând de la această analogie (prezenţa tirozinazei în fructele coapte şi melanomul uman), chimistul Tzu-En Lin a dezvoltat o tehnică de imagistică ce permite măsurarea prezenţei tirozinazei şi distribuţia sa în piele.
"Cercetările s-au desfăşurat mai întâi pe fructe coapte şi apoi pe eşantioane de ţesut canceros", afirmă cercetătorii. "Acestea au arătat că nivelul prezenţei şi distribuţiei enzimei oferă informaţii despre stadiul bolii", adaugă ei.
În primul stadiu, enzima apare puţin. În stadiul al doilea, tirozinaza este prezentă în cantitate mare şi omogen. În stadiul al treilea, enzima este distribuită în mod eterogen.
"Faptul că am lucrat pe fructe ne-a permis să punem la punct un instrument de diagnosticare pe care l-am testat înainte să o facem pe biopsii umane", spune Hubert Girault, şeful echipei care a realizat studiul, ale cărui rezultate au fost publicate luni în revista germană Angewandte Chemie.
Instrumentul, un mic scanner echipat cu opt microelectrozi flexibili, trece pe suprafaţa pielii, măsurând reactivitatea enzimei. Cu cât un melanom este depistat mai devreme, cu atât există şanse mai mari de vindecare. Această tehnică le-ar putea fi utilă dermatologilor, confirmând ceea ce ei detectează cu un ochi format. Ar fi şi o alternativă la teste invazive, ca biopsia.
"În etapa următoare, scannerul va fi utilizat pentru a vizualiza tumorile şi a le înlătura. Primele teste de laborator ne-au arătat că celulele pot fi distruse cu ajutorul echipamentului nostru", afirmă Hubert Girault.
Atunci când melanomul este depistat timpuriu, rata de supravieţuire la cinci ani atinge 86% la bărbaţi şi până la 92% pentru femei, conform datelor autorităţilor sanitare franceze.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu