Comoţia cerebrală triplează riscul de sinucidere în cazul adulţilor

 
Vineri, 12 Februarie 2016 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comoţia cerebrală este legată de triplarea riscului de suicid la adulţi, comparativ cu restul populaţiei, potrivit unui studiu canadian publicat în „Journal de l'association médicale canadienne” (CMAJ), informează agenţia France Presse (AFP). Riscul este şi mai mare în cazul în care trauma are loc la sfârşit de săptămână, au descoperit cercetătorii fără a putea explica acest fenomen. De asemenea, numărul bărbaţilor care se sinucid este de două ori mai mare decât cel al femeilor.
Aceste rezultate susţin studiile anterioare potrivit cărora astfel de traume cerebrale pot provoca modificări fiziologice durabile, invizibile la examinarea prin scanare. Acestea ar implica tulburări ale nivelului de serotonină, un hormon al sistemului nervos central care joacă un role cheie în procesele cerebrale, inclusiv în depresie.
"Având în vedere dispariţia rapidă a simptomelor după traumă (ameţeli, dureri de cap ...), medicii au tendinţa de a subestima efectele nocive ale comoţiilor cerebrale şi importanţa lor în istoricul medical al pacientului", a subliniat dr. Donald Redelmeier, cercetător la Institutul de evaluări clinice ştiinţifice din Toronto (Canada), autorul principal al studiului.
"Mai multă atenţie acordată efectelor de durată ale unei comoţii, cel mai frecvent traumatism cerebral, ar putea salva vieţi având în vedere eficacitatea prevenirii sinuciderii", a adăuga el, menţionând că există aproximativ 400.000 de cazuri de comoţii cerebrale în fiecare an în Canada şi patru milioane în SUA.
"Legătura dintre comoţia cerebrală şi sinucidere nu se limitează la sportivii profesionişti sau la veterani" relevă, de asemenea, Michael Fralick, de la Universitatea din Toronto, co-autor al studiului.
Sinuciderea este una dintre cauzele principale ale deceselor din Canada şi Statele Unite ale Americii, cu 3.951 decese şi, respectiv, 38.364, în anul 2010, notează AFP.
În acest studiu, cercetătorii au examinat dosarele medicale a 235.110 pacienţi din provincia canadiană Ontario, care au suferit o comoţie cerebrală în timpul unei perioade de douăzeci de ani.
Ei au comparat comoţiile din timpul săptămânii cu cele de la sfârşit de săptămână pentru a distinge leziunile provocate de practicarea unor sporturi de cele de la locul de muncă sau din alte accidente.
Vârsta medie a pacienţilor a fost de 41 de ani, cu o distribuţie de 50% între bărbaţi şi femei.
În timpul unei perioade de urmărire de peste 9 ani, au avut loc 667 sinucideri, în principal cu o supradoză de somnifere sau prin spânzurare. Cei mai mulţi sinucigaşi nu au avut niciodată înainte vreo tentativă de sinucidere sau au fost trataţi pentru boli psihice.
Pacienţii care au avut comoţie cerebrală în timpul săptămânii au reprezentat 519 dintre aceste sinucideri, triplu faţă de restul populaţiei.
Pentru cei care au avut comoţia cerebrală în weekend, riscul de a-şi pune capăt zilelor a fost de patru ori mai mare decât la populaţia obişnuită care nu a suferit astfel de accidente cerebrale, mai notează AFP.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu