Leurda, mai puternică decât usturoiul

 
Vineri, 20 Martie 2015 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cunoscută ca remediu de milenii, leurda este leacul din lunile de primăvară pe care natura ni-l oferă pentru ca organismul nostru să se cureţe de toxine şi să îşi întărească sistemul imunitar.
Leurda, Allium ursinum (usturoiul ursului), este o plantă erbacee, perenă, de talie medie-mică, cu frunze cărnoase, de un verde puternic, care face flori mici şi albe. Are un puternic miros de usturoi şi înfloreşte în perioada aprilie — iunie. Leurda creşte numai în pădurile din Europa Centrală, iar până în prezent nu a putut fi aclimatizată în nicio altă regiune. În ţara noastră, verdele viu al frunzelor şi albul luminos al florilor ei împodobesc pădurile din Muntenia, Transilvania şi sudul Moldovei.
Frunzele se culeg în lunile martie - aprilie, înainte să îşi facă apariţia tija cu flori mici şi albe, moment în care frunzele îşi pierd mare parte din principiile active. Pentru a obţine preparate cu valoare terapeutică, trebuie să alegem frunzele tinere. Bulbii se culeg la sfârşitul verii şi toamna (lunile august - octombrie).
Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. În plus, conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloza, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Cu frunzele ei în formă de paloş, leurda este unul dintre cele mai puternice remedii din farmacia naturii. Consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acţionează favorabil în numeroase afecţiuni.
În urma unor studii efectuate în laboratoarele din Germania, leurda a fost declarată \"Planta mileniului trei\" pentru multiplele sale efecte benefice asupra organismului nostru. În prezent, leurda este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul.
Leurda este foarte bogată în adenozină, substanţă care, conform unor studii recente, are un rol esenţial în reducerea colesterolului, în scăderea tensiunii arteriale. Este eficientă în ateroscleroză coronariană, hematurie şi previne accidentele vasculare, evitând apariţia trombozei şi tromboflebitei.
Substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi reduc hipertensiunea arterială.
Ultimele studii arată că anumite substanţe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, au efecte de relansare a activităţii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sânge şi favorizează circulaţia cerebrală, oprind astfel procesul de îmbătrânire.
Leurda stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ameţelile de dimineaţă, stările depresive, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate şi de nelinişte. În tratamentul insomniei şi al stărilor de nelinişte, sunt indicaţi bulbii, care se pot consuma ca atare sau sub formă de salată.
Frunzele consumate sub formă de salată sunt benefice persoanelor cu bronşite, în tuberculoza pulmonară şi în tratarea infecţiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, raceli), datorită efectului antiseptic şi antiinflamator. Acţiunea benefică a plantei este datorată şi substanţelor volatile pe care le conţine. Aceleaşi substanţe au şi un pronunţat efect expectorant, eliminând mucusul din arborele bronşic. Tinctura de leurdă este un bun adjuvant în tratamentul bolilor ce afectează aparatul respirator.
Leurda curăţă rinichii şi vezica urinară, favorizează urinarea şi elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută. Are efecte în diaree acută şi cronică, dizenterie, indigestii, insuficienţă biliară, colici abdominale, balonări. Prin efectul depurativ, leurda ajută cu succes la eliminarea paraziţilor intestinali, fiind eficientă şi în tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei şi în general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicării organismului. Este indicat şi pentru a combate reumatismul degenerativ. Tinctura contribuie semnificativ la funcţionarea optimă a sistemului digestiv.
Folosită pentru uz extern, leurda este eficientă în combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, răni greu vindecabile, scrofuloză şi alte boli cronice de piele. Datorită principiilor active, cu proprietăţi antibiotice şi antimicotice, uleiul de leurdă se foloseşte în principal pentru uz extern în tratarea diferitelor afecţiuni cronice ale pielii.
Tinctura de leurdă contribuie eficient la distrugerea candidei, indiferent de localizare. Cura cu vin de leurdă contribuie în mod esenţial la prevenirea bolilor de natură virotică.
Atât clorofila din frunzele proaspete de leurdă, cât şi anumite substanţe similare cu cele conţinute de usturoi au efecte antitoxice puternice şi ajută la înlăturarea efectelor nocive ale nicotinei şi fumatului. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi al gudronului din ţigări, fiind un mijloc de protecţie excelent, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi.
Leurda este extrem de bine tolerată de ficat. Şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut pe care îl dă usturoiul.
Leurda este contraindicată mamelor care alăptează, deoarece poate afecta calitatea laptelui şi poate provoca colici sugarului. Persoanele care suferă de gastrită hipoacidă, indigestie sau colită trebuie să consume leurdă cu prudenţă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu