Mersul la psiholog – o modă, o ruşine sau o salvare?

 
Joi, 25 Ianuarie 2018 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Alegerea de a apela la un psiholog este privită în multe feluri, fiecare având o viziune diferită a acestui lucru. Unii apelează la sprijinul unui psiholog dintr-o pornire personală, o căutare de răspunsuri sau soluţii. Alţii privesc acest lucru ca pe ceva „la modă”, care le asigură o imagine „cool”. Sunt şi cei cărora li se pare că este ruşinos să apelezi la un astfel de suport, din diferite motive, aceste persoane ferindu-se de cele mai multe ori de idee în sine.
În opinia psihologului Andra Tănăsescu, lucrurile care îi fac pe oameni să apeleze la un psiholog sunt, de cele mai multe ori, de natură personală şi ţin de apecte legate de viaţa intimă, relaţia cu părinţii, familia, soţul/soţia, copiii, etc.
“Desigur, pe lânga tradiţionalele argumente, sunt şi cei care îşi doresc schimbarea locului de muncă, persoane care se simt neîmplinite sau care simt că stagnează din punct de vedere profesional şi caută soluţii alternative. Până la urmă, fiecare persoană care alege să facă acest pas, este motivată de o situaţie din viaţa sa care fie îi produce disconfort, ori nemulţumire, fie pur şi simplu trăieşte un sentiment de insatisfacţie. De asemenea, sunt unele persoane care consideră terapie individuală ca fiind ceva inutil, şi sunt de părere că se pot descurca singure în orice situaţie. Şi unii, într-adevăr, reuşesc şi pe cont propriu, însă rezultatele tind să apară mai greu şi într-un timp relativ mai lung decât dacă ar parcurge acest proces având spijinul unui psiholog”, explică psihologul.

Curioşii şi cei care consideră “cool” mersul la psiholog sunt cei mai activi

Totodată, specialistul afirmă că a întâlnit, pe de-o parte, persoane care privesc mersul la psiholog ca pe ceva ce „trebuie” să facă pentru a primi aprecieri sau simpatie, iar pe de altă parte, persoane care vin la psiholog pentru că este “la modă” sau pur şi simplu sunt curioase. “Persoanele care consideră „la modă” mersul la psiholog, se implică rar în adevăratul sens iar pentru ei, rezultatele pot să fie destul de mici, în general pe măsura implicării lor. Aici intervin strategiile şi tehnicile de comunicare ale specialistului care trebuie să le stârnească interesul şi să ne schimbe atitudinea preconcepută. Cei cărora le stârneşte curiozitatea însă se implică, în majoritatea cazurilor, activ în toate activităţile propuse, îşi asumă responsabilitatea faţă de propria stare de bine şi lucrează în mod constant, conştiincios, către obiectivele pe care şi le setează”, afirmă psihologul.

De ce se ruşinează oamenii să meargă la psiholog

Referitor la persoanele care se ruşinează, care se feresc să apeleze la ajutorul unui psiholog, Andra Tănăsescu afirmă că este o situaţie firească, deoarece este în natura omului ca, în anumite situaţii sau momente din viaţă, să se simtă mai puţin deschişi, mai puţin încrezători în ei sau mai ales în necunoscuţi, fie ei şi psihologi.
“Este un lucru normal să existe o teamă. Privind situaţia la rece, se poate spune că persoana în cauză merge să vorbească despre lucruri din viaţa sa privată cu o altă persoană pe care poate nu a avut ocazia să o cunoască în prealabil. Toate sentimentele pe care le poate trăi o fiinţă umană, încă din momentul de dinaintea celui în care ia decizia de a se programa, până când ajunge să cunoască terapeutul, sunt naturale şi justificabile. Sunt momente în viaţă când fiecare dintre noi avem nevoie de un sprijin, de o mână care să ne ajute să ne ridicăm. În anumite situaţii, reuşim singuri; în alte situaţii, avem prieteni sau familia care ne ajută; uneori însă, căutăm să vorbim cu cineva din exterior, cu cineva care poate privi obiectiv şi cu care putem vorbi deschis despre situaţiile care ne nemulţumesc, despre persoanele cu care simţim că nu reuşim să ne înţelegem, ş.a.m.d.”, explică psihologul.

Psihologul nu “repară”, ci este un colac de salvare

Un psiholog nu are atât de mult rolul de a „repara” pe cel care apelează la el, ci mai degrabă poate fi privit ca un colac de salvare, pe care ştii că te poţi baza în cazul în care ai nevoie de el. „Psihologul este alături de tine în procesul tău, caută să găsească, împreună cu tine, cele mai bune variante pe care le poţi aborda tu, astfel încât să obţii starea şi rezultatele pe care ţi le doreşti. Restul, depinde de tine şi de cât de mult eşti dispus să lucrezi pentru propria-ţi fericire şi realizare. Rezultatele pe care le vei obţine sunt direct proporţionale cu nivelul de asumare şi implicare în proces, precum şi de deschiderea şi hotărârea pe care o ai pentru a face schimbări semnificative în viaţa ta”, conchide psihologul.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu