O revoluţie în terapia anticanceroasă Recomandat

Vineri, 15 Octombrie 2021 15:18
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Combinaţia a două medicamente de tip imunologic a ajutat la distrugerea tumorilor la pacienţii cu cancer la nivelul creierului şi gâtului, arată un nou studiu.
Este un studiu care ridică multe speranţe. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) şi Royal Marsden NHS Foundation Trust din Londra (Marea Britanie), au descoperit că o combinaţie a două medicamente imunoterapice ar putea reduce dimensiunea tumorilor la pacienţii cu tumori cerebrale şi ORL.

Mai puţine efecte secundare decât chimioterapia

Acest amestec de substanţe active a eliminat complet cancerul la un bărbat în vârstă de 77 de ani, cu un prognostic foarte negativ, relatează  presa britanică. Aproximativ opt săptămâni după începerea tratamentului, analizele au arătat că tumoarea din gât a fost remisă.
Pe lângă creşterea şanselor de supravieţuire pe termen lung a pacienţilor, tratamentul prin imunoterapie are mult mai puţine efecte secundare decât chimioterapia, care deja sunt renumite şi detestate, adică greaţa, durerea, pierderea poftei de mâncare şi căderea părului.
În acest studiu, mai ales în faza a treia, au fost analizate date de la 1.000 de pacienţi cu cancer la creier şi gât. Ei au primit un amestec de două medicamente pentru imunoterapie, numite nivolumab şi ipilimumab. Datorită acestui fapt, sistemul lor imunitar a fost capabil să elimine celulele canceroase.

Speranţă şi pentru alte forme de cancer

Deşi rezultatele nu sunt încă concluzive, ele arată că imunoterapia combinată a demonstrate o rată de succes deosebit de mare la un grup de pacienţi ale căror tumori au avut un nivel ridicat al unui marker imun numit PD-L1.
Aceşti pacienţi au trăit în medie cu trei luni mai mult decât cei care au folosit chimioterapie. Supravieţuirea medie globală pentru aceşti pacienţi a fost de 17,6 luni, cea mai mare medie raportată vreodată la acest tip de bolnavi.
Combinaţia celor două  substanţe cu efect imunoreglator şi stimulator s-ar putea dovedi a fi o nouă armă eficientă şi împotriva altor câteva forme de cancer avansat, cred experţii. Rezultatele altor studii complexe au sugerat deja beneficii pentru pacienţii cu cancer de rinichi, piele şi intestin în stadiu final. Studiile sunt în curs de derulare şi aşteptarile care să confirme eficienţa clinică sunt enorme.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu