"Text neck", o afecţiune a noii generaţii din întreaga lume

 
Marți, 19 Decembrie 2017 16:42
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În prezent, smartphone-ul este unul dintre cele mai populare cadouri. Mii de astfel de dispozitive electronice, de altfel foarte utile, au fost oferite cadou persoanelor dragi numai sărbătorile acestea. Cu toţii avem nevoie de smartphone, iar oamenii au devenit dependenţi de acest companion permanent care este deja, practic ataşat de corpul uman: în buzunar, în geanta sau lipit de ureche în timp ce este susţinut cu umărul. Această poziţie va afecta, în cele din urmă, starea de confort a utilizatorului pentru că, la un moment dat, poziţia devine foarte incomodă şi adesea, urechea se va încălzi iar gâtul va începe să doară. În timp ce încălzirea urechii nu este de domeniul unui specialist în afecţiunile coloanei vertebrale, există un alt efect al utilizării îndelungate a telefonului mobil de domeniul specialiştilor în afecţiuni spinale: "text neck" (cocoaşa de smartphone).
"Text neck" este termenul folosit pentru a descrie durerea de gât şi posibilele afecţiuni rezultate din cauza uitatului în jos la telefonul mobil, tableta sau alte dispozitive wireless pentru prea mult timp încontinuu. Această durere se explica astfel: capul uman cântăreşte în jur de 5 kg. În momentul în care acesta este aplecat înainte pentru a privi în jos la ecranul unui dispozitiv mobil, într-un unghi de până la 60°, muşchii gâtului trebuie să susţină de 5 ori această greutate; astfel forţa şi gravitaţia cresc greutatea capului exercitată asupra muşchilor gâtului la peste 25 de kilograme. Muşchii umărului şi gâtului sunt forţaţi să suporte aceasta greutate datorită poziţiei incomode în care trebuie poziţionat capul. Printre consecinţele pe termen lung ale acestei poziţii se număra disconfortul şi durerea în zona gâtului, înţepenirea gâtului şi durerile de cap, care se pot agrava cu timpul.

Telefoanele mobile nu trebuie ţinute lângă corp sau pat

Creşterea numărului de utilizatori de telefoane mobile în Statele Unite, în special din rândul copiilor, a determinat Departamentul de Sănătate Publică din California (California Department of Public Health - CDPH) să publice pe site-ul său un îndrumar adresat persoanelor şi familiilor care doresc să reducă expunerea la energia de frecvenţă radio emisă de acest tip de dispozitive, informează recent The Telegraph.
Deşi comunitatea ştiinţifică nu a ajuns la un consens în ceea ce priveşte riscurile asociate utilizării telefoanelor mobile, studiul sugerează că folosirea pe termen lung a acestor dispozitive ar putea afecta sănătatea oamenilor.
''Chiar dacă ştiinţa încă evoluează, există îngrijorări în rândul unora dintre profesioniştii din domeniul sănătăţii publice şi al membrilor publicului cu privire la expunerea pe termen lung şi la utilizarea intensă a energiei emise de telefoanele mobile'', a declarat directoarea CDPH, dr. Karen Smith, din cadrul Serviciului de sănătate publică din SUA, citată la 13 decembrie pe site-ul instituţiei. ''Se ştie că paşii mărunţi, cum ar fi evitarea ţinerii telefonului mobil în buzunar şi menţinerea acestuia la distanţă de pat în timpul nopţii pot reduce expunerea, atât pentru copii cât şi pentru adulţi'', a precizat aceasta.
Telefoanele mobile emit energie de frecvenţă radio, o formă a radiaţiilor electromagnetice, atunci când trimit şi primesc semnale către şi de la releele de telefonie mobilă, iar unii oameni de ştiinţă şi reprezentanţi ai autorităţii sanitare sunt de părere că aceste unde pot avea impact asupra sănătăţii umane.
Numărul de utilizatori de telefonie mobilă din Statele Unite a crescut în ultimii ani în mod dramatic. Circa 95% dintre americani deţin un telefon mobil, iar 12% se bazează zilnic pe smartphone-uri pentru acces la internet. În plus, vârsta medie la care copiii primesc primul lor telefon este acum de 10 ani, iar majoritatea îşi ţin dispozitivele la ei sau în apropiere în cea mai mare parte a zilei şi în timp ce dorm.
''Creierele copiilor continuă să se dezvolte de-a lungul adolescenţei şi ar putea fi mult mai afectate de utilizarea telefoanelor mobile'', a declarat dr. Smith.
"Părinţii ar trebui să aibă în vedere reducerea timpului pe care copiii lor îl petrec utilizând telefoanele mobile şi să îi încurajeze să îşi oprească dispozitivele în timpul nopţii", a completat directoarea CDPH.
Noul îndrumar al CDPH cuprinde sfaturi practice atât pentru adulţi cât şi pentru copii, pe care aceştia le pot urma pentru reducerea expunerii la energie de frecvenţă radio ca urmare a utilizării telefoanelor mobile.
Printre recomandări se numără: menţinerea telefonului mobil la distanţă de corp, reducerea utilizării acestuia când semnalul este slab şi evitarea folosirii dispozitivului pentru a transmite fişiere audio sau video sau descărcarea ori încărcarea unor fişiere de dimensiuni mari.
De asemenea, este indicată păstrarea telefonului mobil cât mai departe de pat în timpul nopţii, îndepărtarea căştilor handsfree când nu se efectuează un apel şi evitarea produselor care pretind că blochează undele electromagnetice deoarece acestea pot, din contră, să crească această expunere, mai arată sursa citată.
Noile recomandări nu reprezintă o surpriză, notează Forbes, care aminteşte că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a clasificat, începând din 2011, radiaţiile de la telefoanele mobile drept un ''posibil carcinogen'', recunoscând totodată că este nevoie de efectuarea unor cercetări amănunţite în acest sens. Rămâne de văzut dacă şi alte state americane vor publica la rândul lor astfel de linii directoare, precizează Forbes.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu