Un cercetător confirmă legătura dintre testele nucleare franceze şi cazurile de cancer

 
Vineri, 20 Iulie 2012 03:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Există o legătură plauzibilă între precipitaţiile radioactive legate de testele nucleare franceze efectuate în Algeria şi Polinezia franceză şi cazurile de cancer apărute la militari care s-au aflat la baze din aceste ţări, potrivit cotidianului Le Parisien, informează AFP.
Cercetătorul Florent de Vathaire a lucrat la o anchetă judiciară deschisă în 2004 cu privire la starea civililor şi a militarilor care au asistat la testele nucleare franceze, efectuate la începutul anilor '60 în Sahara şi până în 1996 în Polinezia franceză.
Florent de Vathaire, care a analizat 15 cazuri de militari afectaţi de cancer după ce au fost expuşi la radiaţii, explică faptul că „a adunat numeroase elemente (...) a elaborat prezumţii care permit să se spună că legătura dintre precipitaţiile radioactive şi cazurile de cancer este plauzibilă pentru unele dintre cazurile analizate”, respectiv şase.
„Din punct de vedere ştiinţific nu se va putea afirma niciodată cu certitudine o anume cauzalitate şi aceasta dintr-un simplu motiv: cancerul şi leucemia sunt cauzate numai de radiaţii”, a precizat cercetătorul.
El a menţionat că doreşte „să lanseze de asemenea rapid un studiu global privind polinezienii care aveau vârsta sub cinci ani în perioada testelor”, deoarece „se ştie astăzi cu certitudine, studiile recente o dovedesc, că doze slabe de radioactivitate pot avea grave consecinţe asupra tiroidei la copii, cum este declanşarea cancerului sau alte patologii”.
Florent de Vathaire a criticat faptul că nu a avut acces la toate datele, care rămân informaţii clasate drept secret pentru apărare. Aproximativ 150.000 de civili şi militari au participat la 210 teste nucleare franceze efectuate între 1960 şi 1996 în Sahara algeriană şi în Polinezia franceză. Franţa a promulgat în 2010 o lege privind recunoaşterea şi acordarea de indemnizaţii victimelor testelor nucleare efectuate din 1960 în 1996, aminteşte publicaţia citată.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu