Vouchere pentru pacientele cu cancer la sân Recomandat

Duminică, 17 Iunie 2018 08:53
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Primăria Capitalei va acorda vouchere în valoare de 17.000 de lei pacientelor cu cancer la sân pentru testele genetice recomandate de medici, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat recent în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), informează Mediafax.
La propunerea primarului general, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat proiectul de hotărâre privind "Testarea genetică la cancerul de san în stadii incipiente". Proiectul a fost aprobat în unanimitate.
"Astfel, în perioada următoare, Municipalitatea, prin ASSMB, urmează să demareze un program de sprijin pentru 1.000 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de sân, care au indicaţie medicală eliberată de un medic specialist oncolog privind efectuarea de testare genetică. Acest sprijin va consta în decontarea unei proceduri medicale de test molecular în valoare de 17.000 lei/beneficiar, sub formă de voucher", arată Primăria Capitalei.
Bugetul multianual al proiectului este de 17.000.000 lei pentru perioada septembrie 2018-decembrie 2019, pentru aproximativ 1.000 de beneficiari.
Astfel, pe parcursul anului 2018 urmează să beneficieze de acest program 300 de pacienţi, urmând că în cursul anului 2019 să fie acordate alte 700 de vouchere.
Criteriile de eligibilitate sunt următoarele: cancer de san în stadii incipiente, criteriile medicale aprobate de societăţile internaţionale de Oncologie privind testarea genetică vor constitui şi criteriile de eligibilitate în cadrul proiectului, iar beneficiarii trebuie să fie cetăţeni ai municipiului Bucureşti.
Afecţiunile oncologice ocupă locul al doilea după bolile cardio-vasculare, ca şi cauza de morbiditate şi mortalitate, precizează PMB.
"Prin extrapolarea datelor obţinute din singurul registru de cancer din România, putem considera că în fiecare an sunt diagnosticate circa 700 de noi cancere mamare printre cetăţenii municipiului Bucureşti. În ceea ce priveşte tratamentul, în prezent există o tehnologie bazată pe teste moleculare, ce analizează biologia individuală a cancerului de sân, examinând activitatea genelor din ţesutul recoltat în timpul operaţiei. Rezultatul analizei este introdus într-o formulă care furnizează un Scor de Recurenţă. Acest test este recomandat pacienţilor recent diagnosticaţi cu cancer mamar, care au Estrogen şi Progesteron pozitiv, în faza incipientă", arată Primăria Capitalei.
Testele oferă pacienţilor şi medicilor informaţii suplimentare despre probabilitatea de reapariţie a cancerului de san în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului şi despre probabilitatea de răspuns la chimioterapie.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu