Alimentaţia şi stilul de viaţă ne pot modifica mirosul corporal şi, implicit, felul în care suntem percepuţi de ceilalţi. Usturoiul, alcoolul, carnea sau chiar perioadele de post pot influenţa subtil aroma naturală a pielii, afectând gradul de atracţie olfactivă.
Fiecare persoană are un miros propriu, unic, asemenea unei amprente. Acest profil olfactiv este modelat nu doar de ce mâncăm, ci şi de trăsături precum extroversiunea, dominanţa sau nivelul de anxietate, dar şi de starea de sănătate şi dispoziţia emoţională.
„Ultimele decenii au dezvăluit că mirosul este modelat de genele, hormonii, sănătatea şi igiena noastră. Indiferent dacă suntem bărbaţi sau femei, tineri sau bătrâni, homosexuali sau heterosexuali, dominanţi sau subordonaţi, la ovulaţie sau însărcinaţi, bolnavi sau sănătoşi, fericiţi sau trişti”, a explicat Craig Roberts, profesor de psihologie socială la Universitatea din Stirling, Scoţia.
Potrivit profesoarei Lina Begdache, specialistă în sănătate şi bunăstare la Universitatea de Stat din New York, Binghamton, alimentele ne afectează mirosul corporal prin două canale biologice esenţiale: intestinul şi pielea.
Pe măsură ce alimentele sunt digerate, bacteriile intestinale le descompun, generând reacţii chimice care pot elibera gaze volatile. Aceste molecule sunt eliminate din organism, uneori chiar prin aceleaşi căi prin care au fost ingerate. Rezultatul poate fi respiraţia neplăcută sau halitoza, în funcţie de tipul de alimente consumate.
Statisticile arată că aproximativ o treime dintre adulţii din lume se confruntă cu o formă de halitoză, deşi nu toate cazurile sunt legate direct de digestie, existând şi alte cauze, precum igiena orală sau anumite afecţiuni medicale. (sursa stiripesurse.ro)
