Viscolul face legea: Ce măsuri au fost luate pentru drumurile din regiune

 
Miercuri, 28 Februarie 2018 11:03
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia Regională Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi informează că, în urma viscolului puternic la sol înregistrat în judeţul Vrancea, începând din seara zilei de 27 februarie 2018 a procedat la închiderea temporară a circulaţiei pe DN 2N, între km 8-17, care face legătura între localităţile Bogza şi Dumbrăveni. Potrivit DRDP Iaşi, este un sector de drum cu probleme, deblocat iniţial pe parcursul zilei prin intervenţia utilajelor, dar, pentru mai multă siguranţă, din cauza viscolului puternic, s-a decis închiderea din nou a acestuia, pe perioada nopţii. De asemenea, tot în judeţul Vrancea, a fost închis DN 23B (Măicăneşti – Ciorăşti), între km 0 – 15, decizia fiind instituită în dimineaţa zilei de 27 februarie, tot din cauza viscolului puternic.
„Sunt singurele tronsoane de drum cu probleme de acest gen din judeţul Vrancea. Am luat decizia închiderii acestora pentru siguranţa cetăţenilor, pe care îi asigurăm că vom face tot ceea ce este posibil pentru redarea tronsoanelor spre circulaţie, în cel mai scurt timp posibil. Avem pregătite în zonă 4 freze, 3 încărcătoare frontale şi 6 ATB cu lamă, pe care le vom putea utiliza însă doar după ce viteza vântului scade în intensitate”, a declarat Marian Paraschiv, şeful SDN Focşani, din cadrul DRDP Iaşi.
DRDP Iaşi menţionează că, potrivit normativelor în vigoare, „pe timp de viscol, avertizat cu cod galben şi/sau portocaliu, se va interveni doar în situaţia când sunt în pericol vieţi omeneşti sau distrugeri materiale pe reţeaua de drumuri publice; intervenţia se va efectua din dispoziţia comandamentelor judeţene” – Art. 9 din AND 525-2013 privind privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice. „Sunt singurele drumuri naţionale din totalul de peste 3.400 de km aflaţi în administrarea noastră care au impus aceste restricţii, în situaţii cu totul deosebite. Viscolul la sol înregistrat în această zonă ne-a determinat să închidem două sectoare de drum cât mai restrânse, după ce ne-am asigurat că nu există vieţi omeneşti în pericol sau maşini blocate pe traseu. În aceste condiţii, solicităm înţelegere din partea riveranilor, pe care îi asigurăm că vom interveni pentru deblocarea tronsoanelor afectate de zăpezi în cel mai scurt timp posibil şi când condiţiile meteo vor permite”, a declarat, la rândul său, Ovidiu Mugurel Laicu, director general regional al DRDP Iaşi.
DRDP Iaşi informează că, la acest moment, în restul judeţelor din Moldova se circulă în condiţii de iarnă, carosabilul prezentându-se umed cu zăpadă frământată în strat de 0-2 cm în judeţele Botoşani, Suceava şi Vaslui, umed cu zăpadă frământată 0-1 cm în judeţele Bacău, Iaşi, Galaţi, Neamţ şi Vrancea, respectiv uscat cu porţiuni umede, în rest. Cerul este acoperit în majoritatea judeţelor regiunii, cu ninsori slabe înregistrate în Suceava şi Neamţ. În schimb, se înregistrează vânt puternic şi viscol la sol, în judeţele Vrancea, Suceava şi în zona Roman (Neamţ). Pe parcursul nopţii de 27/28 februarie, pe drumurile naţionale din administrarea DRDP Iaşi s-a acţionat cu un total de 198 de autoutilaje şi s-au răspândit 922,315 tone material antiderapant. Momentan, se acţionează cu 119 autoutilaje.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu