Știrea zilei - Monitorul de Galati - Ziar print si online - Monitorul de Galati - Ziar print si online https://www.monitoruldegalati.ro Tue, 28 Mar 2023 14:20:35 +0300 ro-ro «O să fii pomenită până când o să murim!» Familia Ginei Basoc distrusă de durere https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/o-sa-fii-pomenita-pana-cand-o-sa-murim-familia-ginei-basoc-distrusa-de-durere.html https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/o-sa-fii-pomenita-pana-cand-o-sa-murim-familia-ginei-basoc-distrusa-de-durere.html «O să fii pomenită până când o să murim!» Familia Ginei Basoc distrusă de durere

«"Să-mi aduci şi mie un buchet cu flori". Ultimul mesaj transmis de tine către mama. Acum, acest mesaj are o altă însemnătate.», scrie pe Facebook fina Ginei Basoc, şefa de tren ucisă în accidentul de la Galaţi.
«Să ai grijă de micuţa Teodora de acolo de sus, naşa. Să o ajuţi să treacă peste durerea asta şi să nu se dea bătută! O să fii pomenită până când o să murim. Toată lumea ştie ce suflet mare ai avut şi ce mamă specială ai fost care şi a dat şi ultima respiraţie pentru binele familiei. Rămas bun...», este continuarea mesajului dureros al finei Ginei.
Astăzi, Gina Basoc a fost condusă pe ultimul drum. Femeia avea 53 de ani şi lucra de la 18 ani la CFR. A lăsat în urmă doi copiii, între care o fată de 14 ani. Odihnă veşnică!

Citeşte şi Directorul CFR Călători: „Nu am cum să nu mă simt vinovat dacă conduc compania care le-a luat mama şi soţia de acasă!”

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Știrea zilei Tue, 28 Mar 2023 12:47:07 +0300
Ministrul Transporturilor: „Locomotiva care a cauzat accidentul din Gara Galaţi a ieşit din revizie tehnică în dimineaţa acelei zile” https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/ministrul-transporturilor-locomotiva-care-a-cauzat-accidentul-din-gara-galati-a-iesit-din-revizie-tehnica-in-dimineata-acelei-zile.html https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/ministrul-transporturilor-locomotiva-care-a-cauzat-accidentul-din-gara-galati-a-iesit-din-revizie-tehnica-in-dimineata-acelei-zile.html Ministrul Transporturilor: „Locomotiva care a cauzat accidentul din Gara Galaţi a ieşit din revizie tehnică în dimineaţa acelei zile”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că locomotiva care a cauzat accidentul de sâmbătă seară, în Gara Galaţi, a ieşit din revizie tehnică din depoul Ploieşti în dimineaţa acelei zile. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii a mai menţionat că nu se poate pronunţa în ceea ce priveşte accidentul, înaintea rezultatelor anchetei care se află în derulare.
"Aşa cum ştiţi, în acest moment, e în desfăşurare o anchetă care are diverse componente. Ar părea cel puţin ciudat din partea mea să mă pronunţ înaintea rezultatelor acestei anchete, dar pot să vă spun un lucru, cred eu în premieră: locomotiva care a cauzat accidentul de sâmbătă seară, în 25 martie, a ieşit din revizie tehnică din depoul Ploieşti, în dimineaţa acelei zile. Am actele sau raportul din acest punct de vedere. În dimineaţa acelei zile, această locomotivă a ieşit din revizie tehnică, programată din timp - de la depoul Ploieşti a făcut o cursă de la Ploieşti la Galaţi dar, în 25 dimineaţa, a ieşit din depoul Ploieşti, după revizie tehnică. Toate aspectele legate de anchetă, toate, inclusiv aceasta, ceea ce v-am spus mai devreme - mi se pare o informaţie extrem de importantă - sigur va fi luată în calcul de către anchetatori. Toate aceste rapoarte, fie că vorbim de Teleorman, fie că vorbim de Galaţi, vor fi publice şi vor fi prezentate", a menţionat ministrul Transporturilor.
Potrivit acestuia, o demisie nu va rezolva poate să acopere "o emoţie de moment, dar nu e soluţia care să ducă la rezolvarea problemei de fond", în condiţiile în care sistemul feroviar este subfinanţat de zeci de ani.
"Un om poate să-şi dea demisia, că vorbim de director general la CFR Călători, că vorbim de miniştri. Nimeni nu este de neînlocuit şi nimeni nu e perfect. Lucrurile acestea, în schimb, nu rezolvă problema. De 30 de ani există subfinanţare acestui sistem feroviar şi nu doar subfinanţare - şi alte lucruri. În 30 de ani aceste lucruri nu se rezolvă printr-o demisie. Se acoperă, poate aşa, să zicem, o emoţie de moment, dar nu e soluţia care să ducă la rezolvarea problemei de fond. Va fi acoperită probabil sau poate fi acoperită această tragedie prin demisia directorului general sau a unui ministru - şi mediatic poate să fie acoperită. Dar rezolvă problema? Nu cred că rezolvă problema. De aceea am început prin a spune ce facem să îndreptăm lucrurile dacă 30 de ani a fost subfinanţat acest domeniu, cel feroviar, dacă de 20 de ani nu s-a cumpărat nicio garnitură de tren nou în România, una de 20 de ani", a mai spus ministrul.
Totodată, Sorin Grindeanu a subliniat că rolul unui ministru al transporturilor este să se asigure că se fac investiţii în infrastructura feroviară.
"De zeci de ani, de zice de ani - si subliniez acest lucru - acest sistem a fost subfinanţat. Şi nu doar subfinanţat - şi asta este o realitate pe care n-avem cum să o negăm. De asemenea, rolul unui ministru al transporturilor este să se asigure că se fac investiţii în infrastructura feroviară. Iar astăzi, cu permisiunea dvs., printre alte puncte, vă voi prezenta câteva din aceste investiţii sau începuturi pe acest domeniu feroviar, demarate în 2022 şi bineînţeles, continuate. Dar, totodată, înainte de a intra în detalii, trebuie subliniat încă o dată faptul că sunt foarte multe lucruri de făcut în domeniul feroviar, că acei zeci de ani de subfinanţare ne-au adus într-o situaţie nu tocmai fericită - şi că tot ceea ce înseamnă programul operaţional de transporturi sau PNRR înseamnă de fapt o reformă din temelii a acestui sistem feroviar", a adăugat el.
Reaminim că la data de 25 martie 2023, în jurul orei 19:19, la Gara CFR Galaţi, a avut loc un accident feroviar, după ce la o locomotivă s-ar fi defectat sistemul de frânare şi a lovit un vagon de călători, la trenul care se forma cu destinaţia Galaţi - Buzău. În urma impactului, conductorul trenului implicat, o femeie în vârstă de 53 ani şi cu o vechime în conducerea trenurilor de călători de peste 15 ani, a decedat la spital, iar alte trei persoane au fost rănite. Totodată au fost avariate locomotiva şi vagonul.
Cauzele care au generat accidentul produs sâmbătă seara în Gara Galaţi, la cuplarea locomotivei la garnitură, vor fi stabilite de echipa de cercetare aflată la faţa locului, a informat CFR Călători.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a solicitat companiei feroviare să comunice rapid informaţiile relevante opiniei publice. "Urmează o anchetă privind acest accident feroviar. I-am cerut directorului general al CFR Călători să prezinte urgent explicaţii şi să vină cu soluţii pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete", a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, într-un comunicat al ministerului transmis sâmbătă seara.
Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a transmis duminică că îşi va asuma "acţiunea sau inacţiunea" oricărui angajat al companiei, constatată de către organele de cercetare, după accidentul produs sâmbătă seara în staţia Galaţi, dar nu şi subfinanţarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani.
"Îmi voi asuma acţiunea sau inacţiunea oricărui angajat al CFR Călători, constatată de către organele de cercetare şi care ar fi putut duce la evitarea acestei drame ce a cauzat decesul colegei noastre. Nu îmi pot asuma însă, subfinanţarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani. Profund îndurerat, transmit şi pe această cale condoleanţe familiei îndoliate şi întregul sprijin necesar în aceste momente de grea cumpănă!", a precizat şeful CFR Călători, într-o declaraţie transmisă duminică de Agerpres.

Articole similare: Delegaţie CFR, flori pentru colega moartă în accidentul din Gara Galaţi

]]>
veronicaa@gmail.com (Veronica AFTENE) Știrea zilei Tue, 28 Mar 2023 11:50:58 +0300
Poliţiştii de la Trasporturi, amenzi şi confiscări la braconieri şi hoţi de lemn https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/politistii-de-la-trasporturi,-amenzi-si-confiscari-la-braconieri-si-hoti-de-lemn.html https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/politistii-de-la-trasporturi,-amenzi-si-confiscari-la-braconieri-si-hoti-de-lemn.html Poliţiştii de la Trasporturi, amenzi şi confiscări la braconieri şi hoţi de lemn

Poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi, în perioada 22 - 25 martie 2023, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale din domeniul circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos, activităţi cuprinse în Planul comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier „SCUTUL PĂDURII”, precum şi pe linia combaterii infracţiunilor de braconaj piscicol, transportului, colectării şi comercializării de peşte şi produse din peşte.
Astfel, în cadrul verificărilor efectuate în domeniul silvicultură cu privire la avizele de însoţire pentru materialul lemnos transportat, emise în ultimele şase luni din parchete de exploatare situate pe malurile fluviului Dunărea, poliţiştii au constatat faptul că şase persoane fizice, au efectuat în total 81 de transporturi de material lemnos, fără a respecta dispoziţiile legale privind utilizarea aplicaţiei SUMAL 2.0 şi a normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase.
Poliţiştii au luat măsura sancţionării contravenţionale a celor şase persoane cu amenzi în cuantum total de 30.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010, şi au dispus măsura complementară de confiscare valorică a cantităţii de 480 mc. de material lemnos, în valoare totală de 61.196 de lei, fără TVA, transportat fără provenienţă legală. În cadrul aceleiaşi acţiuni, au mai fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 6.475 de lei, pentru încălcări ale altor acte normative.
Totodată, au fost întocmite 5 dosare penale, fiind constatate 10 infracţiuni, săvârşite în legătură cu încălcări ale dispoziţiilor legale circumscrise domeniului silvicultură.
În aceeaşi perioadă, în cadrul verificărilor efectuate pe linia combaterii braconajului piscicol, poliţiştii au depistat în flagrant 4 persoane care pescuiau în apele fluviului Dunărea folosind unelte de pescuit comercial fără a deţine licenţă, autorizaţie şi permis de pescuit comercial, respectiv care deţineau fără documente legale cantităţi de peşte şi icre.
În cauză au fost întocmite trei dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „Pescuitul comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „Deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a uneltelor de pescuit comercial” şi „Deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, a icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit”, fapte prevăzute şi pedepsite de lege.
A fost dispusă măsura indisponibilizării cantităţii totale de 50 de kg peşte proaspăt, diferite specii, şi a cantităţii de 12 kg icre, în valoare de 4.400 de lei.
Astfel de activităţi vor continua şi în perioada următoare.

]]>
mariaromanita@monitoruldegalati.ro (Maria ROMANIŢĂ) Știrea zilei Tue, 28 Mar 2023 08:22:42 +0300
Delegaţie CFR, flori pentru colega moartă în accidentul din Gara Galaţi https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/delegatie-cfr,-flori-pentru-colega-moarta-in-accidentul-din-gara-galati.html https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/delegatie-cfr,-flori-pentru-colega-moarta-in-accidentul-din-gara-galati.html Delegaţie CFR, flori pentru colega moartă în accidentul din Gara Galaţi

Traian Preoteasa (foto ), directorul CFR Călători, alături de o delegaţie a CFR (foto ), a venit astăzi în comuna Tudor Vladimirescu din judeţul Galaţi, unde locuia şi este depus trupul Ginei Basoc, şefa de tren care a murit în urma accidentului din Gara Galaţi (detalii AICI!).

„Ce poţi să spui în momentele astea tragice când le pleacă soţia şi mama. Nu am cum să nu mă simt vinovat dacă conduc compania care le-a luat mama şi soţia de acasă”, a precizat Traian Preoteasa. Întrebat dacă se vor lua măsuri după acest accident, directorul CFR Călători a declarat: „Vom analiza toate locomotivele care au acest sistem de gradulator. Toate cele 31 de locomotive vor fi verficate”.

delegatie cfr deces gina basoc galati

Despre revizii, Traian Preoteasa a afirmat: „Este vorba de reviziile mari care se fac la 5-6 ani. Da, este adevărat, sunt întârzieri, dar sunt întârzieri - ca să zic aşa - acceptate. Se fac în depou verificări suplimentare. Dacă ar fi să scoatem mâine toate locomotivele fără reviziile mari ar trebui să anulăm 80% din trenuri. E aproape imposibil să le aduci la zi fără să vină cel puţin 100 locomotive noi ca să poţi să le scoţi pe cele vechi ca să le faci reparaţiile”.

Mâine, 28 martie 2023, Gina Basoc va fi condusă pe ultimul drum, în urma ei rămâne în lacrimi o familie distrusă. Odihnă veșnică!

Articole similare: Toate locomotivele de tipul celei implicate în accidentul din Galaţi vor fi verificate

]]>
mariaromanita@monitoruldegalati.ro (Maria ROMANIŢĂ) Știrea zilei Mon, 27 Mar 2023 16:44:22 +0300
Galaţi: Blocul pentru medici din curtea Spitalului Judeţean, aproape gata. Urmează alte două? + FOTO https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/galati-blocul-pentru-medici-din-curtea-spitalului-judetean,-aproape-gata-urmeaza-alte-doua-foto.html https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/galati-blocul-pentru-medici-din-curtea-spitalului-judetean,-aproape-gata-urmeaza-alte-doua-foto.html Galaţi: Blocul pentru medici din curtea Spitalului Judeţean, aproape gata. Urmează alte două? + FOTO

Asta a anunţat astăzi, luni, 27 martie 2023, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea. "Primul bloc ANL, aproape gata să-şi primească locatarii (n.r. - personal medical). Am finalizat conectarea blocului ANL la utilităţi - gaz, energie electrică, apă şi canalizare. De altfel, în şedinţa de luna aceasta vom aproba şi criteriile pentru a putea beneficia de o locuinţă ANL, astfel încât, după ce toată documentaţia va fi gata şi vor fi făcute ultimele finisaje, cei care întrunesc condiţiile să poată să se mute în noile apartamente", a spus Costel Fotea.

Vorbim de 20 de apartamente, zece cu o cameră şi zece cu două camere. "Blocul a fost construit în curtea Spitalului Judeţean, are 20 de apartamente, zece cu o cameră şi zece cu două camere. Sunt apartamente mari, dotate fiecare cu centrala termică. După aprobarea criteriilor, se va anunţa public perioada de depunere a documentaţiei, totul în cadrul unei proceduri transparente", a menționat Costel Fotea.

De asemenea, președintele CJ Galați are în plan alte două blocuri, tot în curtea spitalului. "Suntem în discuţii cu Agenţia Naţională a Locuinţelor pentru a construi, tot în curtea Spitalului Judeţean, încă două blocuri pentru personalul medical", a mai precizat Costel Fotea. Reamintim că lucrările la acest bloc au început în februarie 2019, subiect relatat de Monitorul de Galați în articolul "Încep lucrările pentru construirea primului bloc ANL din Galaţi destinat cadrelor medicale".

Cum arată apartamentele? O galerie de imagini este disponibilă mai jos!

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Știrea zilei Mon, 27 Mar 2023 15:51:47 +0300
Noi piscine la Plaja Dunărea din Galați https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/noi-piscine-la-plaja-dunarea-din-gala%C8%9Bi.html https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/noi-piscine-la-plaja-dunarea-din-gala%C8%9Bi.html Noi piscine la Plaja Dunărea din Galați

Noi piscine sunt în curs de amenajare la Plaja Dunărea, anunță municipalitatea gălățeană: "Două noi piscine sunt în curs de amenajare la Plaja Dunărea care a devenit un loc plăcut pentru petrecerea timpului liber în sezonul estival, graţie investiţiilor realizate deja de către Primăria municipiului Galaţi".

Potrivit sursei citate, fiecare piscină va avea suprafaţa de 5x10 metri şi adâncimea de 1,4 metri. Costurile sunt de circa 600.000 de lei, iar lucrările sunt realizate de asocierea firmelor „Zone Sport Tech” şi „Pelas”. Lucrările se vor încheia în maxim două luni.

"Plaja Dunărea a fost adusă la noi standarde şi a fost redeschisă în anul 2021, după o investiţie de 6 milioane de euro realizată de către Primăria municipiului Galaţi. Astfel, plaja dispune deja de un bazin cu valuri, o piscină de relaxare cu tobogan pentru adulţi, o piscină pentru copii dotată cu un ansamblu de tobogane. Plaja este dotată şi cu umbrele, şezlonguri, hamace, perne puf pentru plajă, colace single şi duble. De asemenea, există şi o zonă de food, unde periodic sunt organizate diverse evenimente", mai precizează Primăria Galați.

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Știrea zilei Mon, 27 Mar 2023 11:39:29 +0300
Tragedia din Gara Galaţi: Şefa de tren ucisă în accident lucra de la 18 ani la CFR https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/tragedia-din-gara-galati-sefa-de-tren-ucisa-in-accident-lucra-de-la-18-ani-la-cfr.html https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/tragedia-din-gara-galati-sefa-de-tren-ucisa-in-accident-lucra-de-la-18-ani-la-cfr.html Tragedia din Gara Galaţi: Şefa de tren ucisă în accident lucra de la 18 ani la CFR

Gina Basoc (foto ) avea 53 de ani şi muncea de la 18 ani la CFR. Acasă, în comuna gălăţeană Tudor Vladimirescu, de unde făcea zilnic naveta, o aşteptau soţul şi doi copii, un băiat mare, plecat la Bucureşti, dar şi fata de 14 ani.

Fiul femeii, venit de urgenţă de la Bucureşti, spune că nu ştie ca până acum vreun oficial CFR să îi fi sunat. „Mama avea 18 ani când s-a angajat la CFR. De la 18 ani face naveta. Nu mi-a spus vreodată de vreo problemă de serviciu. Din cadrul CFR nu a venit absolut nimeni. Dar şi dacă ar veni, ce rost mai au banii, scuzele, în momentul de faţă nu mai are rost nimic, înapoi nu mai putem să o aducem, să mai facem ceva”, a spus Ionuţ George Basoc (foto ), fiul şefei de tren decedate.

fiu

Cea care a aflat de moartea femeii a fost sora mai mică a lui Ionuţ, fiica de 14 ani a Ginei Basoc. „Eu am şi o sora mai mică, de 14 ani, care ea a sunat-o aseară, la ora 8 din câte mi-a spus sora mea, şi i-a zis că a ajuns acasă şi de fapt a răspuns un poliţist şi i-a spus că «Mama dumneavoastră e la spital!»”, a mai spus fiul Ginei Basoc. Nu a ştiut că în ziua nenorocirii şi-a auzit şi văzut pe telefon pentru ultima oară mama. A vorbit cu ea chiar cu vreo câteva ore înainte ca femeia să îşi piardă viaţa.

«Plânge şi cerul de asemenea necaz!»

În sat, oamenii sunt în stare de şoc. Unii dintre ei prieteni de 36 de ani nu îşi revin, o femeie devotată familiei, care îşi iubea meseria, aşa o descriu. „Să ferească Dumnezeu pe toată lumea de asemenea nenorocire. Era o persoană blandă şi nu există cuvinte. Nu am dormit toată noaptea de supărare şi de o asemenea veste care am primit-o. Plânge şi cerul de asemenea necaz. Îi plăcea meseria ei automat, că altfel nu făcea naveta de atâţia ani. Ştie Dumnezeu de adevărul adevărat ce s-a întâmplat acolo”, spunea Anastasia Neacşu, vecină şi prietenă a Gine Basoc.

biserica

Oamenii din sat care au fost la biserică (foto ) s-au rugat pentru vecina lor, crunt răpită de pe lumea asta, şi i-au dat liturghii. Şi preotul din sat le-a vorbit oamenilor de dramă şi s-a rugat pentru sufletul blând şi frumos al femeii, spun sătenii. Marţi, femeia va fi condusă pe ultimul drum. Oihnă veşnică!

Articole similare: Locomotiva morţii de la Galaţi nu e la primul incident

]]>
mariaromanita@monitoruldegalati.ro (Maria ROMANIŢĂ) Știrea zilei Mon, 27 Mar 2023 09:05:20 +0300
Bilete de tratament disponibile pentru pensionarii gălăţeni https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/bilete-de-tratament-disponibile-pentru-pensionarii-galateni-2.html https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/bilete-de-tratament-disponibile-pentru-pensionarii-galateni-2.html Bilete de tratament disponibile pentru pensionarii gălăţeni

Pentru seria a III-a de tratament balnear din data de 24.03.2023, Casei Judeţene de Pensii (CJP) Galaţi i s-a repartizat un număr total de 102 bilete de tratament balnear.
Repartizarea biletelor de tratament balnear către beneficiari s-a realizat în data de 24.03.2023, de către Casa Naţională de Pensii Publice, în sistem informatic integrat, utilizând aplicaţia informatică SPA, pe baza cererilor depuse de solicitanţi până la această dată.
Seriile de plecare sunt în data de: 06.04.2023, 07.04.2023, 08.04.2023, 09.04.2023, iar biletele de tratament au fost alocate în următoarele staţiuni:
I. Afecţiune Cardio-Vasculară - 10 bilete, din care: Covasna (8 bilete); Buziaş (2 bilete).
II. Afecţiune Reumatismală - 92 de bilete, din care: Amara (12 bilete); Bala (2 bilete); 1 Mai (2 bilete); Lacu Sărat (62 de bilete); Nicolina (2 bilete); Pucioasa (2 bilete); Sărată Monteoru (10 bilete).
Biletele de tratament se eliberează conform Criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear aprobate prin Ordinul nr. 72/10.02.2022 al Preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice.
Ulterior alocării biletelor de tratament din seria a III-a au rămas nerepartizate 42 de bilete, astfel:
Afecţiune Reumatismală - 42 de bilete, din care: Lacu Sărat (40 de bilete); Bala (2 bilete).
Relaţii referitoare la biletele de tratament se pot obţine prin telefon, la numărul 0236/410.150, potrivit CJP Galaţi.

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Știrea zilei Mon, 27 Mar 2023 08:39:07 +0300
Locomotiva morţii de la Galaţi nu e la primul incident https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/locomotiva-mortii-de-la-galati-nu-e-la-primul-incident.html https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/locomotiva-mortii-de-la-galati-nu-e-la-primul-incident.html Locomotiva morţii de la Galaţi nu e la primul incident

Victimele accidentului feroviar petrecut seara trecută în Gara Galaţi (foto ) sunt internate la Spitalul Judeţean Galaţi, cu diferite leziuni, dar în stare stabilă. În urma tragicului incident, în care şefa de tren (foto ) şi-a pierdut viaţa, poliţiştii au întocmit dosar penal, pentru mai multe infracţiuni.
„La data de 25 martie 2023, la ora ora 19:19, un vagon de călători etajat, care se afla garat la linia nr. 4 din Staţia CF Galaţi în aşteptarea formării garniturii trenului pentru ruta Galaţi - Mărăşeşti, a fost lovit frontal de locomotiva care urma să tracteze garnitura, condusă de mecanicul de serviciu, un bărbat cu vârsta de 49 ani, din municipiul Tecuci.
A rezultat deformarea vagonului în partea de impact şi deplasarea acestuia cu circa 80 metri. În momentul producerii evenimentului, în vagonul de călători se afla partida trenului, formată din şeful de tren, o femeie cu vârsta de 53 de ani, conductorul de tren, un bărbat cu vârsta de 47 de ani, precum şi un călător, un bărbat, cu vârsta de 53 ani, din comuna Piscu, judeţul Galaţi.
Ca urmare a coliziunii, atât mecanicul de locomotivă, cât şi cele trei persoane aflate în vagon au suferit leziuni, călătorul a rămas încarcerat, iar femeia a intrat în stop cardio respirator. După intervenţia echipelor de descarcerare de la ISU Galaţi şi acordarea primului ajutor, toate cele patru victime au fost transportate de către echipajele SMURD la UPU din cadrul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Galaţi. Din nefericire, din cauza leziunilor produse femeia a decedat.
S-a efectuat cercetarea la faţa locului de către poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi, iar din verificările preliminare s-a stabilit că acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h, iar din declaraţia mecanicului reiese că locomotiva s-a accelerat brusc şi că a încercat să acţioneze sistemul de frânare, dar acesta nu a mai frânat.
Celelalte trei persoane au rămas internate în spital, cu diferite leziuni, fiind în stare stabilă. Mecanicul şi conductorul de tren au fost testaţi cu aparatul alcootest DRAGER, rezultatele fiind negative.
La faţa locului s-au prezentat pentru efectuarea de verificări reprezentaţi ITM, AGIFER, Revizoratul Regionsl SC şi SRTFC Galaţi.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunile de «distrugere sau semnalizare falsă», «ucidere din culpă» şi «vătămare corporală din culpă», cercetările fiind continuate pentru stabilirea împrejurilor în care s-a produs acest tragic eveniment feroviar”, a transmis IPJ Galaţi.

Ce spune şeful CFR Călători

Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa (foto ), a declarat că mecanicul de locomotivă a făcut chiar tot ce trebuia să facă.
„Vom analiza şi noi ce s-a întâmplat, pare a nu fi, nu are nicio legatură cu mecanicul de locomotivă, pare că a făcut tot ce trebuia, a fost o defecţiune, dar Comisia de anchetă va analiza, e şi Parchetul acum, după cum bine ştiţi a decedat şi şefa de tren. S-a vorbit cu mecanicul şi a declarat că a făcut tot ce putea să facă şi după butoanele pe care le vedem acţionate se pare că a făcut chiar tot ce trebuia să facă. Nu frânele au fost problema, ci acel gradulator, care nu a redus, ci a crescut viteza, a crescut viteza necontrolat. Se numeşte gradulator al locomotivei, un fel de cutie de viteze la maşină, echivalentul cutiei de viteze, care a cuplat şi a accelerat necomandat, mecanicul a încercat să frâneze. Dacă faceţi legătura cu evenimentul de la Roşiori (n.r. - accident feroviar petrecut în dimineaţa zilei de 13 martie 2023, în care două trenuri, unul de pasageri şi unul de marfă, s-au lovit; mai mulţi călători au fost răniţi), nu are nicio legatură. Din păcate este adevărat, nu există de 30 de ani achiziţie de locomotivă nouă. Dar această locomotivă a avut revizia făcută în martie 2022 şi verificarea făcută înainte de curse dimineaţa. A mai avut o cursă la Ploieşti şi acum urma să plece spre Mărăşeşti - Buzău”, a precizat Traian Preoteasa.
Locomotiva implicată în accident a mai avut în 2013 un eveniment, când a lovit o maşină pe calea ferată.

Despre tragedia de aseară, Monitorul de Galaţi a relatat în următoarele articole:
- Ea este femeia controlor care şi-a pierdut viaţa în accidentul feroviar de la Galaţi
- Accident feroviar grav în Gara Galaţi (UPDATE)

]]>
mariaromanita@monitoruldegalati.ro (Maria ROMANIŢĂ) Știrea zilei Sun, 26 Mar 2023 11:55:34 +0300
O operă valoroasă de la Galaţi expusă în inima Capitalei (VIDEO) https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/o-opera-valoroasa-de-la-galati-expusa-in-inima-capitalei-video.html https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/o-opera-valoroasa-de-la-galati-expusa-in-inima-capitalei-video.html O operă valoroasă de la Galaţi expusă în inima Capitalei (VIDEO)

Art Safari găzduieşte în inima Capitalei o amplă expoziţie de artă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), unul dintre cei mai importanţi artişti români din perioada interbelică. Cu această ocazie, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi a împrumutat Art Safari o lucrare din colecţia sa pentru a fi parte din această retrospectivă naţională.
În total, 150 de lucrări au fost reunite la Bucureşti, provenind de la muzee din toate colţurile ţării, dar şi din colecţii private, multe dintre ele expuse pentru prima dată publicului. Expoziţia poate fi văzută în cadrul Art Safari, de joi până duminică, până pe 14 mai, în centrul Bucureştiului.
Un pictor care a luptat pentru idealul Marii Unirii! Chiar dacă a trăit doar 57 de ani, Ion Theodorescu-Sion a fost un pictor de mare succes în perioada interbelică. Artistul a avut 14 expoziţii personale, a participat la aproape toate saloanele oficiale din Bucureşti şi a expus alături de marii maeştri români din epocă.
Ion Theodorescu-Sion a produs senzaţie prin picturile sale, adevărate simfonii dedicate definirii „specificului românesc”. A fost un unionist convins şi un erou-militar al Primului Război Mondial. Alături de picturile sale, la Art Safari sunt expuse şi decoraţiile şi medaliile primite de acesta pentru eroismul său în Marele Război.
Sion a studiat în România şi la Paris şi a experimentat în toate stilurile artistice ale vremii sale (Impresionism, Pointilism, Fovism, Cubism, Simbolism). Dacă pe atunci a fost criticat pentru lipsa unui stil unitar, astăzi acest caracter eclectic îl face special. Compoziţii Neo-româneşti monumentale, ţărani portretizaţi grandios, femei înfăţişate ca zeiţe ale pădurii şi naturi statice bogate în detalii sunt doar câteva dintre surprizele pe care expoziţia le dezvăluie vizitatorilor, într-o scenografie aparte.
Expoziţia „Ion Theodorescu-Sion. O viaţă de poveste” este curatoriată de Elena Olariu şi poate fi văzută la Art Safari până pe 14 mai, de joi până duminică, în centrul Bucureştiului.
! Din colecţia Muzeului de Artă Vizuală Galaţi a sosit la Art Safari o lucrare de artă semnată de Ion Theodorescu-Sion: „Portret” (foto deschidere ).
„În imagine este reprezentată Lola Schmierer Roth, o pictoriţă de origine evreiască ce a activat atât în România, cât şi în Occident, care a fost prietenă cu Sion. Fiind pictoriţă, nu şi-a dorit ca Sion să o înfrumuseţeteze în acest portret. Mai degrabă, accentul cade pe intensitatea privirii artistei şi pe caracterul decorativ al fundalului. Contrastele puternice folosite în redarea chipului amintesc de avangardele cu care Sion s-a familiarizat la Paris, oraş în care a călătorit în 1904”, declară Maria Munteanu, ghid Art Safari (video mai jos ).
Toată ţara este invitată la Art Safari, într-un city break cultural la Bucureşti, pe strada Lipscani 18-20. Pavilionul de artă poate fi vizitat de joi până duminică, de la 12:00 la 21:00. În fiecare seară de vineri şi sâmbătă, între 22:00 şi 1:00, au loc Night Tours, vizite ghidate nocturne în expoziţii, alături de muzică live şi prosecco.
La Art Safari mai pot fi văzute alte 3 expoziţii de artă:
„Maeştrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea şi apariţia Impresionismului”, curator dr. Helena Alonso - o expoziţie construită în jurul renumitului impresionist spaniol Joaquín Sorolla (1863-1923), „Maestrul luminii”, în contextul celebrării internaţionale a centenarului său, şi a lui Mariano Fortuny (1871-1949) - artist versatil care s-a bucurat de un mare succes internaţional.
„The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, curator Daria de Bauvais, asistată de dr. Lisa Colin, o expoziţie realizată în parteneriat cu Asociaţia pentru Difuzarea Internaţională a Artei Franceze şi Institutul Francez. Prix Marcel Duchamp este unul dintre cele mai prestigioase premii din lume acordat artei contemporane.
„Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, curator Mihai Zgondoiu - o radiografie a artei Supercontemporane, care cuprinde 65 de artişti din marile oraşe ale României, dar şi din Republica Moldova. De la picturi, video art, artă digitală, până la instalaţii, obiect şi artă textilă.
Biletele sunt disponibile pe artsafari.ro, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Articole similare: Muzeul de Arte Vizuale Galaţi prezent la Art Safari (FOTO/VIDEO)

]]>
catalin.moga@monitoruldegalati.ro (Cătălin Mihai MOGA) Știrea zilei Sun, 26 Mar 2023 00:00:00 +0200