1,1 milioane lei confiscate de poliţişti de la agenţii economici fără autorizaţie de funcţionare Recomandat

Marți, 28 Decembrie 2021 13:10
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproximativ 1,1 milioane lei este suma confiscată de poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Activităţi Comerciale şi a Biroului Evidenţa Persoanei, în anul 2021, de la un număr de patru operatori economici, persoane juridice care nu au respectat măsura legală de suspendare a activităţii impusă de oamenii legii în urma unor verificări care au scos la iveală o serie de nereguli. Practic, măsura confiscării a fost dispusă în urma unor controale anterioare (cel mai recent în urmă cu 6 luni, cel mai vechi în urmă cu 3 ani). Agenţii economici sancţionaţi deţin afaceri în domeniul alimentaţiei publice şi a saloanelor de înfrumuseţare.
Trebuie precizat că în cele patru cazuri, măsura de suspendare a activităţii a fost aplicată de poliţiştii locali având în vedere că operatorii economici nu deţineau, conform prevederilor legale, autorizaţie de funcţionare din partea Primăriei Municipiului Galaţi.
După verificările iniţiale s-a constatat că respectivii agenţi economici au funcţionat în perioada de suspendare a activităţii ceea ce a dus implicit la o noua sancţiune contravenţionala şi măsura complementară de confiscare a veniturilor realizate de la data suspendării, la data controlului.
O.G nr. 99/2000, privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, prevede la art.73 (23) „desfăşurarea oricărui exerciţiu comercial în perioada suspendării activităţii comerciale, cu amendă prevăzută la pct. 1 lit. a) - e), caz în care limitele minime şi maxime se dublează, iar veniturile realizate ilicit în perioada dintre data suspendării activităţii comerciale şi momentul constatării contravenţiei se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat”.
În aceste condiţii, în conformitate cu prevederile legale suma confiscată de poliţiştii locali se transformă în venit la bugetul statului.
Activităţile de confiscare a veniturilor obţinute în urma derulării activităţii pe perioada suspendării, au avut loc în trimestrul IV al anului 2021 şi sunt primele acţiuni de genul acesta derulate de poliţişti locali gălăţeni.
Din suma totală confiscată de poliţiştii locali, cei mai mulţi bani (794.000 lei) provin de la un operator economic care deţine un magazin mixt.
De precizat că, în urma controalelor întreprinse de poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Activităţi Comerciale, pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare, în primele 9 luni ale anului 2021, la un număr de 28 de agenţi economici, ca măsura complementară de sancţionare, s-a dispus suspendarea activităţii.
Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Activităţi Comerciale şi a Biroului Evidenţa Persoanei vor continua acest tip de verificări, pe măsură ce vor fi pronunţate Hotărâri definitive în cazul operatorilor economici care au contestat în instanţă măsura de suspendare a activităţii. La începutul anului 2022, alţi trei agenţi economici vor fi verificaţi, informează Poliţia Locală Galaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu