Aparat de testare COVID-19, funcţional la Spitalul de Urgenţă Galaţi (VIDEO) Recomandat

Marți, 24 Martie 2020 14:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Galaţiul este singurul centru din această regiune care va putea face teste pentru depistarea noului coronavirus. De astăzi, la Spitalul de Urgenţă Galaţi a fost instalat un aparat de ultimă generaţie care testează probele biologice şi poate determina prezenţa COVID-19. Aparatul a fost achiziţionat de către Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi, investiţia fiind în jur de 70.000 de euro, bani în care intră atât aparatul, dar şi kiturile şi diverse subansamble.

„Am reuşit să achiziţionăm un aparat Real Time PCR care determină prezenţa COVID-19 pentru Spitalul Judeţean, va fi folosit în laboratorul spitalului unde există permanenţă 24 din 24 de ore. Ne bucurăm că am reuşit să îl achiziţionăm pentru că în momentul de faţă cel mai important este să depistezi, să faci cât mai multe analize pentru a elibera pe cei care sunt doar suspecţi şi în felul acesta se eliberează şi spaţiile de carantină. În afară de acest aparat este nevoie să mai achiziţionăm, să facem faţă tuturor cerinţelor. Aparatul este unul complex, format dintr-un aparat PCR Real Time, centrifugă, seturi de pipete, agitator reactivi şi două hote, una cu flux laminar, sistem de ultraviolete pentru dezinfecţia aparaturii şi sistem de siguranţă, iar cea de-a doua cu sistem de ultraviolete pentru pregătirea reactivilor, toată această aparatură poate fi folosită pentru detectarea unei game largi de virusuri. Este un aparat pe care îl foloseşte şi Institutul «Matei Balş», este automat, nu este nevoie să intervină personalul medical să lucreze cu probele, pentru a fi protejaţi“, a precizat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

În laboratorul unde este amplasat aparatul, se lucreză deocamdată, se fac teste sub supravegherea unui biolog care instruieşte şi personalul. „Astăzi se fac verificări la aparat, se instruieşte personalul, iar de mâine aşteptăm primele teste şi în primul rând aşteptăm colectarea de teste, deoarece noi nu facem colectare, face Spitalul de Boli Infecţioase şi Direcţia de Sănătate Publică“, a precizat Alina Dobrea, director Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi. Aparatul poate face peste 100 de teste pe zi. „Avem deja 200 de teste, iar în această săptămână vor ajunge la Galaţi alte 1.500 de teste. Şi vom mai aduce kituri de testare, în acest moment fiind în discuţii cu diverşi furnizori“, a precizat Costel Fotea.

Media

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu