Arheologii au descoperit artefacte de mare valoare la Cavoul Roman Recomandat

Miercuri, 06 Iunie 2018 17:48
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Săpăturile arheologice ce se desfăşoară în prezent la Cavoul Roman, au suprins arheologii care au descoperit un mic tezaur compus din mai multe foiţe de aur, decorate cu modele geometrice, precum şi 20 de almandine (pietre semipreţioase). În cadrul unei conferinţe de presă organizată de Primăria municipiului Galaţi, la care a participat şi arheologul Gabriel Jugănaru, şef de şantier arheologic la Cavoul Roman, s-a dezvăluit faptul că descoperirea acestui tezaur a permis arheologilor să ajungă la concluzia că situl arheologic este mult mai vechi decât se credea iniţial. Astfel, Cavoul Roman de la Galaţi a putut fi datat între jumătatea secolul al II-lea şi jumătatea secolului al III-lea după Christos. Le lângă micul tezaur, au mai fost scoase la lumină cărămizi inscripţionate cu simbolul flotei romane Classis Flavia Moesica, dar şi fragmente de amfore, tencuială pictată, precum şi câteva oase umane, porţiuni de femur şi bazin.
“După cum ştiţi deja, ne-am propus încă de la început de mandat, şi spun eu că vom reuşi, să repunem Galaţiul pe harta ţării din punct de vedere al turismului şi a ceea ce înseamnă ca istorie, pentru că din păcate nu prea ştim de unde venim noi ca şi cetăţeni ai municipiului Galaţi. Nu prea a interesat pe nimeni, până în momentul de faţă, cam care ne sunt strămoşii locali pe aceste meleaguri gălăţene, drept pentru care am demarat de mai bine de un an de zile o serie de lucrările arheologice care au început cu Cetetatea de la Tirighina şi au continuat, anul acesta cu cavoul Roman şi Poarta Han Turcesc”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu care mai precizat că Primăria urmează să realizeze un studiu de fezabilitate pentru punerea în valoare a acestor obiective obiective, în vederea atregerii de fonduri europene.

07Cavou

Visul lui Mihalache Brudiu a fost, până la urmă, îndeplinit

“Din 1977 până în 1985 au fost elaborate nu mai puţin de trei proiecte pentru punerea în valoare a Cavoului Roman, dar nici unul din proiecte nu a fost materializat. Abia anul trecut au început lucrările arheologice finanţate de Primăria Galaţi, aşa că se poate spune că visul lui Mihalache Brudiu a fost până la urmă îndeplinit”, a spus directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. Situl arheologic Cavoul Roman a fost descoperit în 1974, de către arheologul Mihalache Brudiu. Datele arheologice din 1974, relevau că obiectivul ”Cavoul Roman” este un monument istoric funerar, iar la vremea respectivă a fost datat ca fiind din secolul al IV-lea după Hristos şi aparţinând unui comandant roman de origine sarmată. În 1974, au fost scoase mai multe artefacte arheologice, care în prezent se află la Muzeul de Istorie Galaţi. Ulterior, Cavoul Roman a fost acoperit cu pământ, deşeuri, o placă de ciment şi un strat de zgură. În 1984, deasupra acestuia s-a amenajat un punct de colectare a gunoiului.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu