Au fost montate acvariile cu meduze, căluţi şi ace de mare de la Complexul Muzeal Galaţi (FOTO) Recomandat

Vineri, 10 Ianuarie 2020 12:36
Publicat în Știrea zilei

Cele două acvarii cilindrice, de doi metri înălţime, cu meduze, căluţi şi ace de mare, care vor încânta, în curând, vizitatorii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă“ din Galaţi, au fost montate, a anunţat, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, care a precizat că, în urma acestui proiect, pentru prima oară într-un spaţiu muzeal din România, vizitatorii vor putea vedea aceste specii marine.

Proiect cu fonduri europene de peste 630 de mii de lei

„Pregătim o expoziţie unică în ţară. Pentru prima oară într-un spaţiu muzeal din România, vizitatorii vor putea vedea căluţi de mare, ace de mare şi meduze. Deja noile acvarii au fost montate la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, iar meduzele şi căluţii de mare sunt în perioada de carantină şi aclimatizare. În plus, vizitatorii vor avea la dispoziţie şi echipamente educaţionale interactive, cum ar fi ochelarii de realitate virtuală. Astfel, vor putea simula experienţa unui scafandru care cercetează viaţa marină. Şi nu sunt singurele surprize pe care le pregătim în cadrul acestei expoziţii unice. Este un proiect cu fonduri europene de peste 630 de mii de lei“, spune Costel Fotea.

Reamintim că CJ Galaţi a depus în 2018 proiectul „Diversificare mijloace de expunere pentru specii acvatice“ în cadrul Strategiei de dezvoltare locală a zonei pescăreşti Prut-Dunăre Galaţi, în vederea obţinerii finanţării prin Programul Operaţional de Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020. Bugetul total al proiectului este de 637.245 lei (inclusiv TVA), din care valoarea finanţării nerambursabile 624.000 lei, iar valoarea cofinanţării este de 13.245 lei, reprezentând 2,078% lei.

Acvariile publice cu meduze de la Galaţi vor fi unice în România

Proiectul vizează dotarea Secţiei Acvariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă“ din Galaţi cu acvarii cu meduze, căluţi şi ace de mare, dar şi prezentarea de noi specii de vertebrate şi nevertebrate. În România, aceste specii nu sunt prezentate în acvariile publice, iar aducerea în atenţia vizitatorilor, reprezintă o realizare deosebită pentru Complexul Muzeal Galaţi. Una dintre speciile expuse este Aurelia aurita sau meduza de apă rece. Căluţii de mare sunt specii ovovivipare, cu comportamente spectaculoase, atât din punct de vedere reproductiv, cât şi social sau alimentar. În ţările riverane Mării Negre, statutul de conservare diferă, specie periclitată, vulnerabilă sau puţin periclitată.

FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Articole similare:
- Acvarii cu căluţi de mare şi meduze la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi

- La Grădina Botanică Galaţi vor fi amplasate două noi acvarii cilindrice cu meduze şi căluţi de mare

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu