Au început lucrările de extindere, modernizare şi dotare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean Recomandat

Luni, 24 August 2020 15:16
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Investiţie de amploare demarată la Galaţi, unde de luni, 24 august 2020, au început lucrările de extindere, modernizare şi dotare a Ambulatoriului Integrat de Specialitate din cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

„Este un obiectiv la care muncim de vreo doi ani de zile, un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 12,3 milioane de lei. Încercăm să extindem Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Judeţean pentru că sunt foarte multe cazuri, adresabilitatea este foarte mare. Practic, prin această construcţie nouă extindem Ambulatoriul de Specialitate cu încă 1.500 de metri pătraţi, suprafaţă desfăşurată. Asta înseamnă 24 de cabinete medicale noi, cabinete care vor avea şi sală de aşteptare, vor avea vestiare pentru asistente şi personalul medical. Foarte important este că, astfel, pacienţii vor sta în condiţii normale şi nu vor mai exista aglomerările pe care le-am avut până acum. Mai mult, cabinetele medicale pe care le avem acum în construcţie, adică fostele cabinete medicale ale medicilor de familie, vor fi renovate şi reabilitatate. Vor fi 13 specializări medicale care îşi vor desfăşura activitatea în noua clădire a Ambulatoriului Spitalului Judeţean, este vorba despre Diabet, Gastroenterologie, Oftalmologie, Cardiologie, Ginecologie, Urologie, Radiologie şi Imagistică, ORL, Neurologie, Medicină internă, Hematologie, Ortopedie şi Oncologie. În plus, toate cabinetele vor fi dotate cu aparatură medicală, vor fi peste 26 de echipamente medicale care vor fi achiziţionate, dar și cu mobilier nou. În contractul pe care îl avem cu constructorul, ne bucurăm că este o firmă din Galaţi, o asociere de firme din Galaţi, este cel care a construit şi Radioterapia, ceea ce mă face să fiu încrezător că este o firmă serioasă şi îşi vor respecta termenii de execuţie, avem 16 luni, ca şi grafic de execuţie. Este un proiect cu finanţare europeană, în care Consiliul Judeţean are o cofinanţare de 2%. Extinderea va înseama mărirea suprafeţei cu 45 la sută faţă de cât este acum Ambulatoriul. Vor fi trei etaje, cu demisol, etajul 1, 2 şi 3. În momentul de faţă, cu fonduri europene şi fonduri proprii, cred că ne ducem la investiţii de 60 de milioane de euro, aproape 70 de milioane de euro cu tot cu aparatura medicală, cu tot ce înseamnnă consolidarea spitalului, extinderea UPU, extinderea Ambulatoriului, construcţia Radioretapiei, parcării supraetajate şi construcţia prosecturii de la Spitalul Judeţean“, a precizat Costel Fotea, preşedinte CJ Galaţi.

Era absolut nevoie de această modernizare şi extindere, mai ales în actualele condiții de distanțare impuse de pandemie.

„Având în vedere că policlinica are 3.622 de metri pătraţi, această extindere este foarte importantă, având în vedere chiar contextul epidemiologic care impune distanţarea între pacienţi. Pentru noile cabinete vom angaja medici şi cadre medicale, iar în cadrul acestor cabinete vom avea aparatură extrem de performantă. Vorbim despre, de exemplu, la ginecologie despre ecograf 3D, cu videocoloscop, un electrocauter, la gastroenterologie despre un sistem complex de video-endoscopie flexibilă. De asemenea, la oftalmologie despre topograf cornean, cu ecograf ocular, la urologie despre o trusă de nefrolitotritie percutantă, şi în spital vom mai avea o astfel de trusă, dar este foarte importantă această achiziţie. Acestea sunt echipamente de strictă necesitate pentru aceste cabinete, dar bineînţeles şi pentru tratarea bolnavilor. Acum sunt aparate de acest fel, dar au în jur de 10 ani vechime, iar aparatura evoluează de la an la an. La etajul doi este acum acea secţie tampon, cu pacienţii care aşteaptă rezultatele COVID, secţie impusă de normele actuale. Toate cele 14 cabinete care erau la etajul doi au fost relocate către etajul 1 şi 3, oncologia este în zona medicilor de familie, deci chiar este necesară această extindere“, a precizat Alina Dobrea, manager Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Spitalul Judeţean de Urgenţă este important la nivel regional, iar o astfel de modernizare va fi de folos inclusiv bolnavilor din alte judeţe.

„Sunt foarte încântată că averm astăzi (n.r. - luni, 24 august 2020) această inaugurare de deschidere de şantier. Ca şi coordonator al Ambulatoriului de Specialitate, dar și al zonei tampon suspecţi/confirmaţi COVID, pot să vă spun că a fost extrem de dificil să ne relocăm, să ne reorganizăm, ca să putem face la etajul 2 al Ambulatoriului secţia tampon. Această extindere şi modernizare este excepţională. Suntem spital regional, cu toate specialităţile, iar între Iaşi şi Bucureşti, Galaţiul este un punct important, vin pacienţi din şapte judeţe“, a explicat dr. Aurelia Romilă, director medical.

Se speră ca în acest caz constructorul să respecte termenele şi modernizarea să fie finalizată în timp util.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu