"Au legat-o de pat, de Paşti, cu pijamale"

Miercuri, 19 Aprilie 2017 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rudele unei femei în vârstă de 78 de ani, internată pe secţia Medicală 2 a Spitalului de Urgenţă Galaţi, au făcut plângeri în care reclamă modul în care a fost tratată mama respectiv bunica lor. Pe scurt, rudele susţin că bătrâna a fost legată cu pijamalele de pat până ce i s-au umflat încheieturile, şi asta chiar de Paşte, ca să nu deranjeze cadrele medicale, asistente şi infirmiere.
Bătrâna era internată după un accident cerebral dar se pare că într-o noapte ar fi suferit o criză şi atunci a fost legată. Cadrele medicale susţin, inclusiv în înregistrarea video făcută în momentul în care rudele au descoperit pacienta legată, că asistenta şi infirmiera s-au plans că femeia a devenit agresivă şi nu au mai putut să o liniştească, de aceea au fost nevoite să o ţină legată până la venirea medicului.
"Joi a fost internată în spital în urma unui accident vascular. Toată ziua a dormit. Vineri a fost mai ok, sâmbătă a fost mai ok, apoi sâmbătă noaptea a avut un episod de tulburare, agitaţie, doamnele asistente nu au luat nici o măsură, nu au anunţat familia. Nu ne-au spus nimic. Duminică, când am venit la vizită, de Paşte, am găsit-o foarte agitată, delira. Ne-au spus că nu există medic de gardă ca să vină să îi administreze un calmant, un sedativ. Duminică seara, după ora 5, când am plecat noi, ea nu a mai răspuns la telefon. Am intrat în panică şi ne-am întors la spital. Acolo am găsit-o într-o stare jalnică. Era legată de pat, răstignită, parcă era pe cruce. Era legată cu pijamale de mâini şi picioare. Avea cinci noduri, avea încheieturile umflate. De ce s-au purtat aşa? Cu pijamale să o lege?! Era groaznică situaţia. Plângea, se văita... Am vorbit cu asistentele dar au chemat paza deoarece au spus că suntem noi recalcitranţi. Până la urmă au chemat un medic de la UPU şi i s-au administrat în cele din urmă calmante. Bătrânica s-a liniştit, este mult mai bine acum. E lucidă, ne cunoaşte, vorbeşte cu noi. Au spus că au legat-o de pat pentru că era agitată, ieşea din salon. Asistentele ne-au spus că le-a bătut bătrânica, dar ea ne-a spus că s-a speriat, că au trântit-o jos la pământ, au dat în ea asistentele... Am făcut o plângere la Consiliul Judeţului dar acum facem plângere şi la spital. Nu vrem să mai păţească nimeni ce a păţit ea", spunea Geanina Zărnescu, nepoata bătrânei.
De frică să nu mai fie legată, rudele stau acum cu rândul lângă bătrână. "De duminică seara stau lângă mama. Ne e frică să nu se întâmple ceva. Să nu o lege aşa rău, să nu fie maltratată din nou... Când am venit de sărbători ni s-a spus că nu e nici un medic, deşi am cerut, am rugat, am implorat. Bătrânica era agitată, înţelegem, dar puteau să îi facă un calmant. Au vrut sărbători liniştite şi bătrânica deranja, credem. Vrem să se facă dreptate. Domnul doctor a fost în ordine, dar asistenta şi infirmiera nu s-au comportat cum trebuie cu o bătrână. Cu cele care au legat-o şi au bătut-o pe mama avem treabă, ele trebuie să plătească. Era legată foarte strâns, de abia au putut doi bărbaţi să o dezlege", spunea Simona Toader, fiica bătrânei.
Cadrele medicale spun că femeia a fost legată pentru propria ei protecţie, dar o anchetă este în curs.
"În seara zilei de 16 aprilie, după ce familia a plecat, pacienta a devenit agitată, agresivă faţă de celelalte paciente şi faţă de personalul nostru. Ameninţa că se aruncă pe fereastră, drept pentru care asistenta, în aşteptarea medicului de gardă, a decis contenţionarea pacientei. Familia a venit în cursul serii, a fost nemulţumită că pacienta a fost contenţionată, a fost agresivă faţă de personalul nostru, ceea ce a făcut să fie chemată paza. A sosit şi medicul de gardă, care ştiţi că asigură şi urgenţa, şi acesta a recomandat un sedativ. Sedativul nu putea fi administrat la recomandarea asistentei. Tot conflictul a fost întreţinut de familie, care nu a înţeles că în situaţia dată nu aveam altă posibilitate de a asigura protecţia pacientei şi a celorlalte paciente în salon. S-au folosit pijamale deoarece materialul este mai moale decât curelele de contenţie, pentru a nu produce leziuni pacientei şi pentru că măsura era luată pe un timp scurt, până la sosirea medicului", a precizat dr. Tudor Roşca, Spitalul de Urgenţă Galaţi. Conducerea spitalului a constituit o comisie care va face o anchetă administrativă.

batrana985 n

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu