Buget suplimentat, dar tot insuficient, pentru analizele medicale

Luni, 08 Februarie 2016 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe primul trimestru al acestui an s-a alocat pentru furnizorii de servicii medicale din judeţul Galaţi un buget cu 20% mai mare decât cel alocat în aceeaşi perioadă a anului trecut, însă banii sunt în continuare insuficienţi, dovadă pacienţii care se află pe liste de aşteptare pentru efectuarea analizelor medicale decontate de stat. Pentru banale analize de laborator pacienţii aleargă să "prindă" primele zile din lună - după care bugetul se epuizează, trebuind să aştepte apoi luna viitoare - în timp ce pentru examene complicate, precum RMN, timpul de aşteptare poate depăşi 8 luni.
Potrivit preşedintei CJAS Galaţi, Oana Mihaela Docan, există liste de aşteptare atât la laboratoare, cât şi la furnizorii de imagistică medicală şi la cei care oferă îngrijiri medicale la domiciliu. Singurul capitol la care nu există pacienţi care îşi aşteaptă rândul este cel al dispozitivelor medicale, unde, de la 1 ianuarie 2016, s-a pornit de la zero, la finele anului trecut epuizându-se toată lista de aşteptare.
În total, în prezent, la nivelul judeţului Galaţi există 535 de acte adiţionale încheiate cu furnizorii de servicii medicale, din care 28 pe servicii medicale paraclinice (analize de laborator, ecografii, radiografii, EKG, EEG, tomografii, RMN, scintigrafii etc.), opt - îngrijiri la domiciliu, 238 – asistenţă medicală primară, 27 – asistenţă medicală pentru specialităţi clinice, 84 – asistenţă stomatologică, 6 – asitenţă medicală în centre multifuncţionale, 10 – asistenţă medicală unităţi sanitare cu paturi (spitalele), 57 – medicamanete cu şi fără contribuţie personală eliberate în ambulatoriu, 77 – dispozitive şi echipamente medicale.
Potrivit datelor CJAS, pentru primul trimestru al acestui an s-au înregistrat creşteri ale bugetului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut la: servicii medicale paraclinice (cu 19,7%mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2015), asistenţă medicală pentru unităţile sanitare cu paturi (cu 5,87% mai mult), îngrijiri medicale la domiciliu (cu 20,94% mai mult) şi la dispozitive şi echipamente medicale (cu 42,62% mai mult). Sunt şi scăderi ale bugetelor, pentru aceeaşi perioadă de timp raportată, respectiv la: asistenţa medicală primară (cu 6,6% mai puţin), asistenţă medicală pentru specialităţi clinice (cu 3,06% mai puţin), asistenţă medicală stomatologică (cu 10,26% mai puţin), asistenţă medicală în centre multifuncţionale (cu 6,46% mai mic), medicamanete cu şi fără contribuţie personală eliberate în ambulatoriu (cu 8,31%).
Cu alte cuvinte, deşi furnizorii de servicii au primit un buget cu 20% mai mare pentru efectuatea analizelor paraclinice (numai Spitalul Clinic de Copii - care are dotări excelente în privinţa investigaţiilor imagistice ce pot fi realizate atât la copii cât şi la adulţi - a primit un buget cu 110,66% mai mare faţă de trimestrul I din 2015, iar la Spitalul Judeţean s-a alocat un buget mai mare cu 33,56% ), în continuare pacienţii se află pe liste de aşteptare când vine vorba de analize decontate de stat. O situaţie care este explicată de preşedinta CJAS Galaţi, Oana Mihaela Docan, şi prin adresabilitatea pe care o au anumite unităţi faţă de altele. Adresabilitate care se traduce prin faptul că există clinici asaltatate de pacienţi – motiv pentru care şi bugetul se epuizează repede - în timp ce alte laboratoare nu reuşesc să îşi cheltuie bugetele, pentru că oamenii nu mai vin acolo, neavând încredere în calitatea testelor efectuate. În condiţiile în care criteriile în baza cărora se repartizează bugetul lunar legate de sunt numărul personalului şi vechimea aparaturii laboratoarelor, dar nu şi de numărul de pacienţi care vin la analize, anumite laboratoare ajung în situaţia de a avea bani, dar nu şi pacienţi, în timp ce altele pot primi un buget similar dar să aibă mult mai mulţi pacienţi - motiv pentru care listele de aşteptare sunt foarte lungi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu