Cel mai lung dig de protecţie pentru Valea Oraşului

Duminică, 27 Iunie 2010 15:34
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mobilizare extrordinară de vineri seara şi pănă duminică pentru ridicarea unuia dintre cele mai lungi diguri aflate vreodată în oraş, menit să protejeze populaţia de Dunărea în creştere sau de efectele unei potenţiale ploii torenţiale ce ar supraîncărca iar sistemul de canalizare al cartierului: peste 200 de pompieri, jandarmi, militari şi angajaţi ai Primariei, tone de nisip şi pământ în peste 4.500 de saci ce au fost aşezaţi în calea apelor revărsate ale Dunării pentru a apăra Valea Oraşului. Dunărea avea duminică dimineaţă 640 cm, cu 40 cm peste cota de inundaţie.
”Digul este construit din saci cu nisip şi ajunge la o înălţime de peste jumătate de metru, lung de  un km, e format deocamdată din 4.500 de saci acoperiţi cu folii de plastic pentru a se proteja casele din zona Valea Oraşului - Vama Galaţi şi str. Gării nr. 8, str. Al. Moruzzi până la intersecţia cu str.  Delfinului şi str. Păcii de o eventuala revărsare a Dunării. S-a făcut şi un baraj sub formă de potcoavă care să întărească digul de apărare al râului Siret, în zona cartierului Barboşi, unde se continuă evacuarea apei din grădinile inundate”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, lt. Eugen Chiriţă.
Diguri se construiesc sau se întăresc şi în zona Bădălan, la Prut, iar poliţia rutieră şi ISU ţin sub supraveghere zona Şendreni-Movileni pentru a preveni o eventuală revărsare a Siretului pe DN 25. Un alt motiv de îngrijorare pentru autorităţi este sistemul de canalizare din Valea Oraşului. Acesta este situat sub nivelul Dunării iar o ploaie torenţială riscă să inunde din nou zeci de gospodari. De aceea, motopompele sunt în zonă şi evacuează apa din canalizări. În zona Cosmeşti Vale populaţia a fost avertizată că există posibilitatea să fie necesară evacuarea dacă apele Siretului cresc şi ameninţă iar satul.

S-au desprins pontoane dintr-un pod plutitor

Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU, dintr-un pod plutitor peste Siret, din zona Tudor Vladimirescu, s-au desprins mai multe pontoane având cam 50 de metri care sunt duse la vale de apă. Se restricţionezaă circulaţia feroviară şi rutieră pe podurile aflate în aval de Tudor Vladimirescu iar Căpitănia Galaţi şi AFDJ iau măsuri pentru a prinde segmentele de pontoane desprinse de ape.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu