Începând de astăzi, marți, 22 septembrie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva“ din Galați deține atât unul dintre cele mai performante aparate pentru investigarea non-invazivă și diagnosticarea cancerului de piele, dar și o nouă clădire, ridicată în curtea spitalului. Veche de aproximativ 200 de ani, fosta locație nu mai renta să suporte alte reabilitări. Noua clădire a fost livrată la pachet cu aparatură de ultimă generație. Președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, a inaugurat corpul de clădire nou construit la Spitalul de Boli Infecțioase Galați. Investiția este de 19.085.000 de lei, fonduri din bugetul propriu al Consiliului Județean și fonduri europene. În această sumă este inclusă și dotarea cu echipamente medicale și mobilier nou.
„Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani, când, la Galați, se construiesc de la zero clădiri noi pentru spitale. Mai bine de jumătate din activitatea Spitalului de Boli Infecțioase se va muta în nouă clădire. Aici vor funcționa laboratorul de microbiologie moleculară, secția de dermato-venerologie și o parte din secția de boli infecțioase I. Dezvoltăm aici un centru de excelență pentru diagnosticarea și tratarea cancerului de piele, cu echipamente medicale de ultimă generație, unice în România. De asemenea, s-a amenajat și un compartiment pentru intervenții chirurgicale minore. Mai mult, nouă clădire are și o zonă didactică pentru studenții de la medicină, inclusiv un amfiteatru cu peste 100 de locuri. Au fost amenajate saloane moderne, cu trei paturi și baie proprie, dotate cu tot ceea ce este nevoie pentru confortul pacienților“, a declarat Costel Fotea.
Noul spital are 23 de saloane, 66 paturi, săli de mese și un amfiteatru pentru studenți. „Nouă clădire și dotările ei sunt un mic diamant, este o mare transformare pentru un spital care a apărut acum 200 de ani. Cu astfel de dotări și condiții de cazare realizate prin investițiile masive făcute în spital prin Consilul Județean s-au creat astfel condițiile necesare pentru a avea un centru de excelență atât pentru specialitatea de dermato-venerologie cât și pentru specialitatea de boli infecțioase. Sperăm să crească și gradul de clasificare al spitalului“, a precizat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecțiose Galați.
În noul spital se află și un aparat unic până acum în România. Este vorba despre singurul aparat de microscopie confocală în vivo, un echipament medical folosit pentru diagnosticarea precisă a cancerului de piele, subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „Unic în România: Aparat pentru depistarea cancerului de piele la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi (FOTO)“. Valoarea acestui aparat medical ultraperformant este de 1.329.999 de lei. În Europa sunt doar cinci astfel de echipamente medicale. Dispozitivul analizează în profunzime pielea pentru depistarea cancerului, realizează biopsii virtuale, non-invazive, ceea ce scutește pacienții de o incizie chirurgicală, stabilește un diagnostic precis în cazul bolilor de piele autoimune sau inflamatorii și permite monitorizarea eficienței medicamentelor la nivel pielii. „Avem acum în Galați cea mai modernă secție de dermatologie din țară și va rog să mă credeți că am avut posibilitatea să merg în mai multe clinici. Noi vom putea face acum, prin intermediul echipamentelor pe care le-am primit, ceea ce se numește o biopsie optică, adică vom putea vedea pielea așa cum este în structura sa fără a mai face incizii efective“, a precizat prof. dr. Alin Laurențiu Tatu, medic specialist dermatologie.
La Spitalul de Boli Infecțioase mai lipsește acum o secție de Terapie Intensivă, dar s-au semnat actele pentru realizarea acesteia, însă urmează să fie și realizată.
VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓↓↓