COD PORTOCALIU DE CANICULĂ: Un bărbat a murit, alte 12 persoane afectate de caniculă

Joi, 03 August 2017 17:48
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Codul galben de caniculă şi cel portocaliu au pus la grea încercare sănătatea gălăţenilor. De miercuri dimineaţă şi până joi la ora 16 echipajele SAJ au intervenit pentru 12 cazuri, persoane cu vârste între 23 şi 80 de ani, care au suferit leşinuri din pricina expunerii la căldură. Un bărbat de 60 de ani a murit, în stradă, în timp ce afară era o căldură cruntă. S-a întâmplat pe str. Geoege Coşbuc din Galaţi. Bărbatul se întorcea de la cumpărături. Locuia singur cu mama lui. Nu era căsătorit. ”A fost solicitat în prima fază un echipaj de tip B pentru o lipotimie. Ajunşi la faţa locului s-a constatat că persoana respectivă era fără semne de activitate vitală. S-a  resuscitat timp de 45 de minute fără răspuns favorabil. Bărbatul era  căzut în stradă cam de vreo 20 de minute“, a declarat dr. Ionuţ Băneşanu, UPU Spitalul de Urgenţă Galaţi. 

 

COD ROŞU pentru vestul ţării şi PORTOCALIU la noi

 

De vineri (4 august) şi sâmbătă (5 august), intră în vigoare codul roşu de caniculă pentru zona de vest a ţării. Vlul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade. În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade.

În Moldova, inclusiv în judeţul Galaţi, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice şi va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, în special în zonele de munte şi în jumătatea de nord a ţării.

 

Pompierii solicită autorităţilor locale să ia măsuri specialePompierii solicită autorităţilor locale să ia măsuri speciale


Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi, a solicitat tuturor primarilor din judeţ să dispună măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor caniculei, precum şi pentru sprijinirea populaţiei şi colectivităţilor de animale în aprovizionarea cu apă. Principalele măsuri pe care trebuie să le dispună administraţiile locale în acest sens, sunt: - asigurarea apei potabile către populaţie dar în mod deosebit în şcoli, grădiniţe, creşe, spitale, cămine şi alte instituţii;- identificarea de urgenţă a resurselor suplimentare de alimentare cu apă sau captări şi aducţiuni noi;- stabilirea locaţiilor pentru instalarea unor rezervoare sau bazine pentru alimentarea cu apă a animalelor;- informarea populaţiei cu privire la pregătirea pentru stocarea unor rezerve de apă în recipiente;- constituirea unor comandamente locale pentru asigurarea unor rezerve de apă prin contactarea unor firme producătoare sau distribuitoare de apă potabilă îmbuteliată;- împreună cu specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să verifice şi să monitorizeze permanent calitatea apei potabile, în special la fântâni, pentru depistarea din timp a eventualei apariţii a nitraţilor-nitriţilor în sursele de apă; instalarea unor puncte stradale de prim ajutor pentru acordarea asistenţei medicale persoanelor în vârstă sau suferind de afecţiuni care pot fi agravate de caniculă; asigurarea asistenţei de urgenţă în cazurile de afecţiuni provocate de temperaturile crescute; intensificarea acţiunilor de verificare şi control în scopul prevenirii apariţiei eventualelor boli la animale, care sunt transmisibile la om (epizootii); intervenţia rapidă în cazul situaţiilor semnalate de către autorităţile locale în vederea prevenirii extinderii acestui gen de boli;- instituirea serviciului de permanenţă la primărie, cu personal corespunzător şi convocarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi a specialiştilor din cadrul grupului de suport tehnic abilitate să gestioneze situaţiile de urgenţă generate de caniculă.Totodată, orice situaţie deosebită, generată de fenomenele meteorologice şi măsurile întreprinse, trebuie transmise în cel mai scurt timp Centrului Operaţional al ISU Galaţi la numerele de telefon: 0236 460142, 0236 460441 // Fax: 0236 460645
Recomandări  medicale pentru perioada caniculară şi puncte de prim ajutor
Direcţia de Sănătate recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. De asemenea, se solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Se recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

 

Măsuri suplimentare pentru zilele caniculare

 

Pentru zilele caniculare, Primăria Municipiului Galaţi a pregătit, prin Serviciul Public Ecosal, intervenţiile pentru stropirea străzilor începând cu data de 02 august în intervalul orar 6.00 – 22.00.  

Programul de funcţionare al celor 18 fântâni arteziene este de luni până duminică în intervalul orar 10.00 – 21.00/22.00. Cetăţenii municipiului Galaţi au la dispoziţie şi 44 de cişmele amplasate în parcuri, staţii de autobuz şi intersecţii.

De asemenea, Primăria Municipiului Galaţi organizează activitatea a 8 centre de prim ajutor pentru caniculă dotate cu aer condiţionat, apă potabilă şi pahare de unică folosinţă în următoarele locaţii: 

1.Magazinul Market (incinta Winmarkt – fost Billa 4);

2.Magazinul Carrefour Potcoava de aur;

3.Magazinul Carrefour Micro 19;

4.Magazinul Supeco Micro 39 C;

5.Kaufland 2 - Micro 40;

6.Galaţi Shopping City;

7.Piaţa centrală – Hala Legume -  Fructe;

8.Ţiglina I – Hala Legume -  Fructe;

Menţionăm faptul că asistenţa medicală la fiecare punct de prim ajutor va fi formată din 2 asistenţi medicali angajaţi ai Serviciului de Asistenţă Medicală ai Municipiului Galaţi, în intervalul orar 11.00 – 16.00. 

În municipiul Tecuci, de asemenea, sunt active două puncte de prim ajutor:În municipiul Tecuci, de asemenea, sunt active două puncte de prim ajutor:

Fosta sala de expozitii, str. 1 Decembrie 1918, nr. 17;

Piaţa Centrală – cort.

Personal medical calificat din cadrul Serviciului de Asistenţă Medicală al Municipiului Galaţi, respectiv Serviciul Public de Asistenţă Socială Tecuci, va acorda prim ajutor populaţiei afectate de caniculă în cadrul acestor puncte de prim ajutor.

 

 

 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu