Comisarii de mediu au găsit sursa mirosului de nesuportat din localităţile Independenţa, Piscu şi Vasile Alecsandri Recomandat

Marți, 15 Februarie 2022 10:13
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu a desfăşurat activităţi de control prin trei echipe de inspecţie pe raza localităţilor Independenţa, Piscu şi Vasile Alecsandri ca urmare a sesizării cotidianului Monitorul de Galaţi cu privire la reclamaţiilor cititorilor noştri care vizau mirosul de nesuportat provenit de la dejecţiile împrăştiate pe câmp de unii fermieri din zonă.

Comisarii de mediu au găsit sursa mirosului în comuna Independenţa, însă fiind atât de puternic şi favorizat de vânt, a afectat nu una, ci trei localităţi. Potrivit răspunsului primit la redacţia noastră, „pe raza UAT Independenţa, pe teritoriul unei exploataţii agricole, s-au identificat, în data de 07 februarie 2022, locaţii cu depozitări de fertilizant (îngrăşământ organic), neîncorporat în sol, acestea fiind sursele de disconfort olfactiv pentru locuitorii din zonă. Exploataţia agricolă aparţine unei întreprinderi individuale care are în lucru suprafaţa de 503,76 ha. Disconfortul olfactiv a fost creat de defectarea unor utilaje agricole specifice folosite la împrăştierea îngrăşământului, la data de 09 februarie 2022 îngrăşământul era încorporat integral în sol şi sursa disconfortului olfactiv eliminată“, se arată în răspunsul adresat redacţiei noastre de către Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu. Fermierul a fost sancţionat cu „Avertisment“.

De asemenea, se face precizarea că cetăţenii din localităţile respective nu au adresat nicio sesizare sau petiţie în perioada când mirosurile pestilenţiale terorizau localnicii şi că, potrivit prevederilor legale, „(1) În cazul existenţei unor plângeri din partea publicului care reclamă existenţa unui disconfort olfactiv, autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, formulează răspunsurile la respectivele plângeri. (2) În situaţia în care în urma investigaţiilor autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, constată existenţa unei legături de cauzalitate între disconfortul olfactiv şi starea de sănătate a populaţiei, notifică autoritatea competentă pentru protecţia mediului responsabilă cu emiterea actelor de reglementare în domeniul protecţiei mediului pentru reexaminarea şi actualizarea respectivelor acte“.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu