Descoperiri arheologice de amploare în situl Negrileşti, judeţul Galaţi

Luni, 13 August 2018 00:42
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în colaborare cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, au organizat, şi în acest an, o campanie de cercetare arheologică preventivă în situl „Negrileşti – Curtea Şcolii”, colectivul de cercetare fiind format din specialişti de la cele două instituţii. Cercetările s-au derulat pe parcursul lunilor iunie şi iulie în două sectoare importante ale sitului, „La Pin” şi „Curtea Şcolii”.

În sectorul „La Pin” au fost identificate 34 complexe arheologice, locuinţe, gropi menajere, instalaţii de ardere de uz casnic, datate în neoliticul timpuriu (cultura Starčevo-Criş), bronzul târziu (cultura Noua), perioada migraţiilor (sec. IV – V p. Chr.), perioada premedievală (sec. VIII – X) şi perioada modernă.

În sectorul „Curtea Şcolii”, s-a reuşit deschiderea a trei suprafeţe de cercetare totalizand 120 mp. În cele trei suprafeţe au fost descoperite morminte din perioada medieval târzie, urmele unei locuinţe din perioada post-romană (cultura Sântana de Mureş-secolul IV p. Chr.), precum şi un nivel de locuire din epoca bronzului, cu materiale arheologice specifice culturii Noua (mileniul II a. Chr). De asemenea au fost trasate încă trei unităţi de săpătură, dar din lipsa forţei de muncă lucrările au fost sistate, cercetările urmând a fi reluate în toamna acestui an.

Cercetarea arheologică preventivă din situl Negrileşti, derulată  în vara acestui an, a adus informaţii suplimentare privitoare la locuirea în acest areal, în perioadele preistorice, post-romane, prefeudale, medievală şi modernă, completând astfel datele privitoare la evoluţia societăţii umane în nord-vestul judeţului Galaţi şi a bazinul râului Bârlad.

Unul dintre cele mai importante situri arheologice din judeţul Galaţi, şi anume cel de la Negrileşti, a fost studiat pentru prima dată de regretatul arheolog tecucean Mircea Nicu în anul 1981. Situl a fost cercetat mai intens după anul 2007, în campanii de cercetări arheologice preventive determinate atât de factorii naturali (erodarea malului stâng al râului Bârlad), precum şi de necesităţile edilitare şi intervenţiile neautorizarte în sit.

Între anii 2007-2017 au fost cercetate peste 50 de unităţi de săpătură, secţiuni şi casete în mai multe sectoare ale sitului, punându-se în evidenţă numeroase complexe de locuire din diferite perioade istorice. Au fost descoperite un număr de peste 300 de complexe arheologice, locuinţe, vetre, cuptoare de uz gospodăresc şi ars ceramică, gropi menajere, morminte, încadrate cronologic în neolitic, epoca bronzului, perioada post-romană, şi cea a secolelor VIII-X. Au fost de asemenea surprinse complexe şi structuri arheologice din perioada medievală şi epoca modernă.

Ca urmare a acestor campanii de cercetări derulate an de an de către specialiştii muzeelor de istorie din Galaţi şi Tecuci au fost descoperite mărturii arheologice ce îmbogăţesc acum patrimoniul celor două instituţii. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu