Din 763 de maşini verificate de RAR în Galaţi, 63,3% au prezentat probleme Recomandat

Duminică, 30 Octombrie 2022 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Registrul Auto Român (RAR) a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, în primele şase luni din anul 2022, 37.573 de vehicule, la nivelul întregii ţări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,73% dintre acestea aveau deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformităţi au fost constatate la: instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (28,09%); emisiile poluante (24,32%); punţi, jante, anvelope şi suspensie (13,51%); parbriz, geamuri laterale, lunetă (13,01%).

Neconformităţi la sistemul de frânare au fost depistate la 5,50% dintre vehiculele controlate şi în 1,71% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 1.589 de autovehicule. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecţiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi şi fuzete. În cazul a 2.500 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecţia tehnică periodică - ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul primelor şase luni ale anului 2022, au fost aplicate 12.869 de sancţiuni, au fost retrase 10.829 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 121 de vehicule şi 181 ITP-uri au fost anulate.

Peste 80 de vehicule din Galaţi, pericol iminent de accident

În judeţul Galaţi au fost verificate, în perioada menţionată, 763 de vehicule. Dintre acestea, 63,3% prezentau diferite neconformităţi tehnice sau legate de acte şi 84 (11%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 6,16% din cazuri s-au constatat deficienţe din sfera poluării şi 2,36% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, în această regiune au fost aplicate 346 de amenzi contravenţionale şi au fost retrase 346 de certificate de înmatriculare.

În situaţia în care una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele RAR din ţară.

"Atragem atenţia că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni", transmite RAR.

Citeşte şi RAR clarifică: Anvelopele de iarnă sunt obligatorii sau NU de la 1 noiembrie?

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu