Dosarul ”Aviasan 2” a fost clasat pentru inexistenţa faptelor

Sâmbătă, 09 Iunie 2018 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vestitul dosar ”Aviasan” 2 are un final suprinzător. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei (structura centrală) au decis clasarea cauzei în cazul tuturor ”făptuitorilor”. În data de 24 mai 2018, procurorii DNA au dispus prin ordonanţă clasarea cauzei, constatând că faptele nu există. Este vorba de procurorul Virgil Luparu (infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu - faptele nu există), Roşca Costache (dare de mită şi abuz în serviciu - faptele nu există), Boldea Mihail (înşelăciune şi tentativă la înşelăciune - faptele nu există), Ciucă Liviu Bogdan (abuz în servicu, constituirea unui grup organizat, spălarea banilor şi fals în declaraţii - faptele nu există), Schin George Cristian (abuz în serviciu, constituirea unui grup organizat, spălarea banilor - faptele nu există), Marina Claudiu Cornel (abuz în servicu, constituirea unui grup organizat, spălarea banilor - faptele nu există), Reti Nicolae (constituirea unui grup organizat, înşelăciune, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals - faptele nu există), Durbacă Eugen (instigare la abuz în serviciu - fapta nu există), Oprea Răducan (instigare la abuz în serviciu - fapta nu există) şi Toader Mircea Nicu (trafic de influenţă - fapta nu există).
”Întrucât nu există o situaţie de fapt conturată în mod cert spre a oferi posibilitatea formulării unor acuze în sarcina persoanelor menţionate în actul de sesizare, considerăm că soluţia care se impune este clasarea cauzei, motivat de inexistenţa faptelor”, se arată în Ordonaţa DNA.
În dosarul „Aviasan”, ancheta a început în anul 2008, iar disjungerile au fost făcute în 2013. Totul a pornit de la faptul că procurorii susţineau că în perioada mai 2000 – mai 2007, Matei Oprea, de profesie pilot aeronave, şi Valentina Cojocaru, asociaţi şi administratori ai SC Fitoplant Galaţi şi ulterior ai SC Fitocom Serv Galaţi, au plănuit obţinerea frauduloasă a 39,61 ha, teren situat în extravilanul comunei Vînători, aparţinând SC Aviaţia Utilitară Tuzla, în vederea vânzării acestui teren (numit Aviasan). În această afacere a fost cooptat şi Mihail Boldea, avocat în cadrul Baroului de Avocaţi Galaţi, dar şi Roşca Costache, care, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, în perioada anilor 2007 – 2008, i-ar fi sprijinit pe cei menţionaţi, înlesnindu-le dobândirea, valorificarea prin dezmembrare a terenului şi obţinerea unor foloase necuvenite. În schimb, magistratul ar fi primit suma de 2.000.000 euro provenită din valorificarea unor suprafeţe de teren de la Valentina Cojocaru şi Matei Oprea. Prejudiciul era estimat la peste 20 de milioane de euro.
În 2013, DNA Galaţi a finalizat ancheta şi a dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane în dosarul intitulat „Aviasan”. În 2016 a fost pronunţată o primă sentinţă de către Curtea de Apel Braşov, prin care s-au dispus pedepse cu închisoarea, cu executare, pentru fostul avocat Mihail Boldea, care a primit 6 ani de închisoare, şi Mircea Marosy, ginerele lui Eugen Durbacă, care a primit 7 ani de închisoare. Instanţa i-a condamnat la câte 3 ani de închisoare şi pe Valentina Cojocaru, apropiată a senatorului Durbacă, şi Matei Oprea, fratele directorului Registrului Comerţului Galaţi, Răducanu Oprea. Magistraţii au dispus suspendarea executării pedepselor pentru Cojocaru şi Oprea. Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Costache Roşca, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, tot cu suspendare. Mihail Boldea şi Mircea Marosy au fost achitaţi pentru unele dintre acuzaţiile care le erau aduse iniţial de procurorii DNA, dar i-au condamnat pentru altele. În prezent cauza este la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În momentul în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor din acest dosar, procurorii au dispus şi disjungerea cauzei faţă de o parte dintre cei trimişi în judecată, dar şi faţă de alte persoane, despre ale căror fapte s-a constatat acum că nu există.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu