Drum blocat de Siret, iar Valea Oraşului şi Cosmeşti Vale, la un pas de evacuare

Luni, 28 Iunie 2010 21:23
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Înconjuraţi din toate părţile de ape, locuitorii zonelor inundabile din judeţ şi autorităţile sunt în alertă. Dunărea avea ieri dimineaţă o cotă de 646 cm, cu 46 cm peste cota de inundaţie, Siretul înregistra la Cosmeşti cu 20 cm peste cota de atenţie, iar la Şendreni cu 33 de cm peste cota de atenţie. Din pricina nivelului crescut al apei din Siret şi a fenomenului de remuu a râului, pe canalul de deversare a apei uzate a Combinatului gălăţean apa a ajuns pe partea carosabilă a Drumului Naţional 25, între localităţile Movileni şi Şendreni. Circulaţia a fost închisă pe acest segment. „Recomandăm participanţilor la trafic să folosească ruta ocolitoare DJ251 Galaţi – Smârdan - Slobozia Conachi, DJ255 Slobozia Conachi – intersecţie cu DN25. Pe porţiunea inundată a DN 25 circulaţia este restricţionată pentru toate tipurile de autovehicule”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ, scms. Cristina Tatulici. La ieşirea din Galaţi spre Tecuci sunt două filtre de poliţişti din cadrul Serviciului Judeţean de Poliţie Rutieră care avertizează şoferii că de la Movileni la Şendreni drumul e blocat. Unii şoferi nu prea vor să înţeleagă şi ca să poată trece de filtre susţin că merg la un service din apropierea porţiunii inundate. Numai că apoi fac drumul întors, doar câte unul mai riscă să treacă. TIR-urile care urmau să ajungă la Brăila pe drumul vechi nu au ce face decât să tragă dreapta şi să găsească alte rute. Ele nu pot merge din cauza tonajului pe digul Galaţi-Brăila aşa că ori aşteaptă, ori ocolesc. Pentru localnicii din Movileni inundarea şoselei e prilej de supărare, deoarece pe ea oamenii ajungeau imediat la Şendreni, dar acum pot doar cu barca sau ocolind zeci de kilometri.

Pontoanele rupte de Siret din Suraia s-au împotmolit în salcâmi

În Valea Oraşului se monitorizează deocamdată digul de protecţie din saci nisip şi folie din nailon pe o lungime ce a ajuns la doi kilometri din perimetrul cuprins între Vama Galaţi şi str. Gării nr. 8, str. Al. Moruzzi până la intersecţia cu străzile Delfinului şi Păcii.
„Þinînd cont de situaţia Siretului, la Cosmeşti s-a constituit o echipă de 16 militari de la Secţia de Pompieri Tecuci care s-a deplasat în zona Cosmeşti Vale pentru monitorizarea situaţiei create şi a evacuarii, la nevoie, a persoanelor din zonă aflate în pericol, cu o barcă cu motor. Acţiunea este coordonată de un ofiţer de la comandamentul Galaţi”, a precizat lt. Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt al ISU Galaţi. Aceeaşi sursă a arătat că au fost verificate spaţiile de adăpostire a persoanelor evacuate împreună cu CLSU Cosmeşti, s-au constituit echipe mixte - ISU, IJP, Primăria Cosmeşti - pentru înştiinţarea populaţiei despre pericol şi pregătirea strictului necesar pentru evacuare. Cele 40 de pontoane de câte 2 tone luate ieri de Siret din localitatea vrânceană Suraia au eşuat într-o plantaţie de salcâmi la Şerbeştii Vechi şi se lucrează la ancorarea lor. Se monitorizează digul de apărare aferent râului Siret în dreptul localităţii Cosmeşti Vale şi este pregătită evacuarea din zonă a persoanelor, dacă situaţia impune acest lucru.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu