Duminică mergeţi la vot!

Vineri, 08 Iunie 2012 03:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Secţiile de votare se deschid pe 10 iunie la ora 07.00 şi se închid la orele 21.00. Se vor alege primarul municipiului Galaţi, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, consilierii locali şi consilierii judeţeni. Prin urmare, persoanele cu drept de vot vor primi în secţia de votare patru buletine de vot (pentru preşedinte CJ, consilieri judeţeni, primar şi consilieri locali). Noutatea absolută a alegerilor locale din 10 iunie o constituie modul în care sunt aleşi primarii şi preşedinţii de consilii judeţene. Dacă până acum, câştigătorul era desemnat după două tururi de scrutin sau cel care obţinea în primul tur peste 50% din voturi, începând din acest an se organizează un singur tur de scrutin. Astfel, candidatul care obţine cele mai multe voturi este desemnat automat câştigător, fără a exista şi un tur doi. Doar în cazurile speciale de balotaj, în care doi candidaţi obţin un număr egal de voturi, se organizează un tur doi.

523.875 de gălăţeni cu drept de vot

„Organizarea alegerilor locale în judeţul Galaţi a decurs nomal până acum, cu respectarea întocmai a programului calendaristic, iar în perioada următoare voi urmări personal, cu toată atenţia, ca întregul proces electoral să respecte cu stricteţe prevederile legale, pentru a avea alegeri corecte şi neviciate,” a declarat prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu.
În cele 65 de circumscripţii electorale din judeţul Galaţi au fost organizate 433 de secţii de votare (din care 176 de secţii în municipiul Galaţi, 33 în municipiul Tecuci, 8 în oraşe şi 216 în comune). La nivelul judeţului Galaţi sunt 523.875 de persoane cu drept de vot. Întrucât datele recensământului nu erau finalizate în luna martie, la termenul pentru stabilirea numărului de consilieri locali şi judeţeni pentru unităţile administrativ teritoriale, s-a ţinut seama de numărul de locuitori de la rapotarea statistică la data de 1 iulie 2011, aşa cum prevede şi Legea 215/2001, republicată, a administraţiei publice locale, adică 604.627 de locuitori (339.932 în mediul urban, 264.695 în rural).
Bugetul alocat organizării alegerilor locale este de 1.100.000 lei şi include: tipărirea şi transportul buletinelor de vot; confecţionarea ştampilelor de control în secţiile de votare şi a ştampilelor din birourile electorale de circumscripţie; rechizite şi formulare necesare în secţiii. Plata preşedinţilor, locţiitorilor şi a membrilor în circumscripţiile electorale şi în secţiile de votare se face din bugetele locale. Preşedinţii, locţiitorii şi membrii birourilor electorale de circumscripţie, precum şi cei ai secţiilor de votare sunt retribuiţi cu 85 de lei pe zi, la care se adaugă 10 lei pe zi pentru gustări în ziua votării.
La nivelul judeţului Galaţi, a fost tipărit un număr de 2.306.000 de buletine de vot, s-au confecţionat 65 de ştampile pentru birourile electorale de circumscripţii, 433 de stampile de control pentru secţiile de votare şi 1.900 de ştampile cu menţiunea „votat”. Toate materialele necesare votării (ştampile, timbre autocolante, tuşiere etc.) au fost împărţite pe saci, care vor fi distribuiţi în circumscripţiile din judeţ pe 8 iunie, pe zece trasee stabilite de Prefectură. Materialele necesare votării şi buletinele de vot pentru municipiul Galaţi au fost deja predate preşedintelui Biroului Electoral Galaţi şi primarului municipiului pentru a fi împărţite pe secţii de votare. Distribuirea acestora la secţiile de votare din municipiul Galaţi va avea loc în data de 9 iunie, pe 8 trasee stabilite de primăria municipiului.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu