Electrocentrale, acuzată că îi ţine intenţionat în frig pe gălăţeni!

Marți, 15 Noiembrie 2011 02:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Viceprimarul social-democrat al Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco, a organizat ieri o conferinţă de presă în care a ţinut să prezinte punctul de vedere referitor la faptul că o parte din locuitorii oraşului nu mai primesc de câteva zile agent termic. Potrivit viceprimarului Ciumacenco, ar fi vorba de 217 blocuri şi 16 instituţii publice, mai precis unităţi şcolare, din zonele Port, Micro 19, Micro 20 şi Micro 21. Viceprimarul a spus că pe data de 10 noiembrie Apaterm a solicitat celor de la Electrocentrale să crească debitul hidraulic la 3.900 de tone pe oră şi temperatura corespunzătoare diagramei de reglaj, furnizorul de agent termic răspunzând că este în imposibilitatea majorării parametrilor agentului termic primar faţă de cei existenţi, având în vedere notificarea furnizorului de gaze naturale, comunicată pe data de 10 noiembrie. „Romgaz Mediaş a comunicat că în perioada 14-17 noiembrie se reduc cu 15% livrările de gaze naturale către Electrocentrale iar din data de 18 noiembrie îşi rezervă dreptul de a rezilia unilateral contractul de furnizare a gazelor naturale. Avem toată încrederea că există dorinţa şi capacitatea Electrocentrale SA de a gestiona eşalonarea unei datorii ce reprezintă circa 3% din cifra de afaceri derulată cu Romgaz, atât în interesul producerii de energie termică, cât şi în interesul sistemului energetic naţional. În caz contrar, este clar că ne aflăm în situaţia de urgenţă prevăzută de articolul 2 litera a, din Ordonanţa de Urgenţă nr. 21/2004, care spune că situaţia de urgenţă este eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate. În aceste condiţii, conform legii, măsurile ce se impun a fi luate ţin strict de managementul şi de strategia de negociere a conducerii Electrocentrale SA şi atenţionăm şefii acestei instituţii că reducerea livrărilor de gaze naturale de către Romgaz trebuie făcută numai pe segmentul «rest consumatori» şi nu pentru populaţie. În concluzie, reducerea parametrilor agentului termic primar înainte şi după data de 14 noiembrie nu este consecinţa diminuării livrărilor de gaze. Solicităm creşterea imediată a parametrilor de debit şi temperatură, astfel încât gălăţenii să nu mai tremure degeaba de frig în case”, a declarat viceprimarul Ciumacenco. Acesta a mai afirmat că Apaterm a plătit deja în avans celor de la Electrocentrale suma de 4.642.730,36 lei pentru a beneficia de agent termic, aşa că nu ar trebui să existe vreun motiv real ca gălăţenii să nu aibă în apartamente tot confortul.

Critici dure la adresa directorului Electrocentrale

Viceprimarul Ciumacenco susţine că în adresa transmisă de cei de la Transgaz nu se spune despre reducerea debitului de gaze naturale furnizat populaţiei, aşa cum ar încerca directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi, să inducă opinia publică în eroare prin declaraţiile pe care le face. „Nu cred că este doar o coincidenţă faptul că toate aceste lucruri se întâmplă exact cu câteva zile înainte ca instanţa să se pronunţe, pe data de 15 noiembrie, legat de reorganizarea Apaterm. Domnul director al Electrocentrale ori dovedeşte rea credinţă şi nu îi pasă de faptul că mulţi gălăţeni tremură în case, ori a interpretat greşit adresa primită de la Transgaz. Eu îl somez public să termine acest joc şi să dea căldură gălăţenilor, pentru că îi voi face plângere penală. Am înţeles că ar fi unele interese din partea unora care ar dori ca privatizarea societăţii să se facă având şi reţeaua de distribuţie, dar acest lucru nu este normal. Le cer public celor de la Electrocentrale să nu se mai joace cu sănătatea gălăţenilor şi a copiilor care merg la grădiniţă sau la şcoală şi care tremură în frig”, a spus viceprimarul Ciumacenco.
Ciumacenco a făcut un apel şi la prefectul Paul Florea să se implice pentru rezolvarea situaţiei, care se poate agrava şi care va putea însemna, practic, ca începând cu 18 noiembrie tot oraşul să rămână fără apă caldă şi căldură. Deşi conduce o societate cu capital de stat şi care asigură agentul termic primar necesar producerii căldurii şi apei calde iar acuzaţiile la adresa sa din partea viceprimarului Ciumacenco sunt extrem de grave, directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi, nu a binevoit nici ieri să răspundă pentru a le spune gălăţenilor dacă vor mai avea apă caldă şi căldură.
Nici Iulian Aramă, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Electrocentrale, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. În condiţiile în care atitudinea celor doi pedelişti este aceea de a păstra tăcerea şi de a nu da niciun fel de explicaţii, este greu de crezut că acest lucru va fi pe placul gălăţenilor, care la anul se vor duce la vot.
Mai transparent a fost prefectul Paul Florea, care ne-a declarat că el a făcut unele demersuri la o serie de ministere dar problema este greu de rezolvat atât timp cât Primăria şi Consiliul Local nu înţeleg să rezolve problema legată de faptul că Apaterm funcţionează în ilegalitate, adică nu are licenţă de furnizare a acestui serviciu.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu