Explozie într-un bloc din Micro 19 (UPDATE) Recomandat

Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 06:44
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Deflagraţie puternică, în această dimineaţă, sâmbătă, 23 noiembrie 2019, într-un bloc din cartierul Dunărea. Cinci apartamente au fost afectate de o explozie cauzată de o acumulare de gaze, explozie care însă nu a fost urmată de un incendiu. Cinci apartamente, unul de la etajul 4, altele de la mansarda blocului, au fost afectate de explozie.

Tavane și pereți s-au crăpat în apartamentele situate la mansarda blocului. Oamenii au fost îngroziți. „A fost groaznic, am zis că se dărâmă blocul. Nu pot să îmi dau seama, a fost foarte puternic. Balustrada era fierbinte, ușa a sărit pur și simplu. Cred că de la o acumulare de gaze, că de la altceva nu știu de la ce să fi fost. E de la vecinul de la 4, de la el a fost, l-au scos oamenii, la el s-au acumulat gaze“, spunea un locatar căruia explozia i-a stricat ușa metalică de la intrare. În alt apartament de la mansardă, o bucată din placa tavanului a căzut peste un copil care, alături de mamă și un frate, era în pat. „Noi dormeam, eu și cu cei doi copii ai mei. S-a auzit o bubuitură și o bucată de placă de pe tavan a căzut peste copilul cel mare. A fost oribil, nu știam ce s-a întâmplat. Ne-am speriat groaznic. Am luat copiii și am ieșit“, a spus Mirela Vișan, altă locatară al cărei apartament a fost afectat de explozie.

Au intervenit pompierii, un echipaj al Ambulanței, dar și autoritățile locale, care au fost la fața locului. „Au fost sistate gazele în acest imobil unde a avut loc această deflagraţie şi vom dispune o anchetă socială pentru a vedea dacă sunt persoane aflate în vulnerabilitate. Vom convoca Comitetul Local pentru Situații de Urgență și vom dispune toate măsurile, inclusiv o anchetă de la Inspectoratul de Stat în Construcții“, a precizat Sorin Enache, viceprimarul municipiului Galați.

Proprietarul imobilului, cel în apartamentul căruia a avut loc explozia, a fost rănit și, după ce a primit îngrijiri medicale la fața locului a fost transportat la spital. „A fost adus un bărbat, în vârstă de 50 de ani, care a suferit arsuri pe 20 la sută din suprafațas corpului prin explozie. Mâini și genunchi bilateral. Acesta va rămâne internat“, a explicat dr. Lidia Șandru, Spitalul de Urgență Galați.

În urma primelor evaluări, a reieșit că acumularea de gaze a fost cauzată de faptul că bărbatul de 50 de ani se încălzea cu cărămizi la aragaz, chiar dacă avea centrală, și avea și detectorul de gaze scos din priză, ceea ce a făcut imposibilă detectarea pierderilor de gaze. „Locatarul se încălzea cu un aparat de gătit, am descoperit că în cuptor avea cărămizi pentru a acumula căldura, deși avea centrală termică, avea detectorul de gaz scos din priză. Cel mai probabil s-a oprit flacăra, iar atunci când s-a trezit a aprins lumina sau o țigară și a produs scânteia. Deflagraţia nu a fost urmată de incendiu“, a precizat lt. col Eugen Chiriță, ISU Galați.

După ședința Comitetului pentru Situații de Urgență se vor face anchete sociale, în prima fază, structura blocului nu ar fi avut de suferit. „Sâmbătă dimineaţă, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-a întrunit în urma exploziei care s-a produs la blocul T8, din cartierul Micro 19, din municipiul Galaţi. Astfel s-a dispus efectuarea în regim de urgenţă a unei anchete sociale de către Direcţia de Asistenţă Socială în cazul bărbatului care a fost spitalizat. De asemenea, asociaţia de proprietari a fost înştiinţată pentru a contacta de urgenţă o firmă specializată pentru verificarea instalaţiilor de gaz, astfel încat să se poata relua alimentarea cu gaz. Din cercetările preliminare s-a constatat că structura de rezistenţă a blocului nu a fost afectată, astfel încât nu se impune evacuarea locatarilor. De asemenea, precizăm că majoritatea locuinţelor au asigurări pentru daune ca urmare a unor astfel de situaţii“, precizează Primăria municipiului Galaţi.

Distrigaz Sud Reţele aduce următoarele precizări privind explozia de astăzi: „Astăzi, la ora 05.00, dispeceratul Distrigaz Sud Reţele a fost sesizat cu privire la o explozie produsă în Galați, strada Lăcătușilor nr 1, bloc T8 sc 1, ap. 23. Echipele de intervenţie ale companiei s-au deplasat imediat la faţa locului şi au luat primele măsuri de siguranţă, izolând perimetrul şi sistând alimentarea cu gaze naturale a imobilului respectiv. În urma exploziei, proprietarul apartamentului în care s-a produs explozia, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a suferit arsuri de gradul 2 și 3 pe 25% din suprafața corpului  și a fost transportat de urgență la spitalul din Galați. De asemenea, au fost afectate 3 apartamente din imobil în plus față de cel în care s-a produs explozia. Precizăm că în aragazul utilizat pentru încălzire din apartamentul în care s-a produs explozia au fost găsite mai multe cărămizi, iar echipamentul de detecție gaze naturale nu era în funcțiune la momentul producerii exploziei. De asemenea, în urma investigaţiilor tehnice efectuate de către Distrigaz Sud Reţele, nu au fost depistate scurgeri de gaze pe reţeaua de distribuţie în zona imobilului respectiv şi zona adiacentă“.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu