Focare de infectare cu noul coronavirus la o fabrică de confecții militare și la Primăria Galați Recomandat

Joi, 24 Septembrie 2020 13:48
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Două noi focare de infecție cu noul coronavirus au fost confirmate astăzi, joi, 24 septembrie 2020, în județul Galați. Cel mai mare dintre ele evoluează la o fabrică de confecții echipamente militare care fabrică și măști, acolo unde sunt deja confirmați a fi infectați 21 de angajați, alți doi sunt suspectați a avea boala și așteaptă rezultatele analizelor.

„Este vorba despre un focar la o fabrică de confecții din comuna Vânători. Acolo avem 21 de persoane confirmate pozitiv, doi suspecți și șase contacți, tot angajați ai fabricii, ai persoanelor deja confirmate. Cel de-al doilea focar este la Primăria Galați, unde au fost, deocamdată, confirmate pozitiv patru persoane dintr-un total de 13, care au călătorit cu un microbuz în interes de serviciu și se pare că acolo a fost sursă de transmitere“, a precizat Gabriel Avrămescu, prefect de Galați.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a început anchetă epidemiologică și în fabrică s-au luat măsuri suplimentare de siguranță, dezinfecție, iar cei pozitivi sau contacții și suspecții au fost internați sau plasați în carantină.

„Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare. Vor fi stabiliți toți contacții cazurilor pozitive și se vor impune măsurile de dezinfecție, care trebuie luate de firmă, și măsuri de igienă pentru întregul personal. În cazul Primăriei, am identificat până acum doar patru pozitivi, mai sunt teste în lucru, așteptăm rezultatele. Și aici e la fel,  se stabilesc contacții celor pozitivi și se izolează sau carantinează timp de 14 zile la domiciliu”, a precizat dr. Liliana Moise, director DSP Galați.

Firma are 135 de angajați din mai multe localități ale județului. Programul de muncă le este afectat de aceste îmbolnăviri, amânând anumite contracte deoarece se lucreză cu mai puțin personal și în ture mai scurte. Firma a achiziționat și aparatură UV de dezinfecție și face periodic testări ale personalului, ultima fiind în derulare.

„La nivelul firmei au fost luate măsuri de prevenire a infectării cu COVID-19 încă de la începutul stării de urgență, prin asigurarea de măști pentru personal și impunerea distanțării sociale. Cu toate acestea, numărul personalului fiind de 135 de angajați, provenind din multe zone ale județului, au fost constatate 21 de cazuri testate pozitiv în ultimele 10 zile. Nu a fost înregistrat niciun caz grav, unele persoane sunt internate, altele în izolare la domiciliu, majoritatea pe finalul perioadei de recuperare. În prezent, situația este sub control. Am făcut raportări zilnice la Direcția de Sănătate Publică, care, prin îndrumarea competentă a doamnei Geanina Andronache, ne-a instruit cu privire la măsurile ce mai trebuie luate și ne-a comunicat posibilitatea de a continua activitatea. Această situație ne-a afectat programul de lucru și suntem nevoiți ca în această perioadă să lucrăm cu personal limitat sau prin rotație, cu perioade reduse de timp sau chiar și de acasă, fapt care ne-a pus în situația de a decala anumite contracte publice, amânate pe baza prevederilor legale impuse. La nivel intern, am organizat o dezinfecție cu o firmă specializată prin nebulizare cu substanțe înalte, am făcut două rânduri de teste certificate, achiziționate de firmă, cu tot personalul, ultimul este în derulare chiar azi, am introdus lămpi UV cu ozon pentru dezinfecția zilnică, iar personalul  a fost reinstruit cu privire la purtarea obligatorie a măștii și respectarea distanței sociale la locul de muncă și în mijloacele de transport public“, a explicat Eduard Nicolae, purtătorul de cuvânt al fabricii de confecții militare.

Cel de-al doilea focar este chiar în Primăria municipiului Galați, unde sunt deja confirmate patru îmbolnăviri. Cei patru angajați nu au venit în contact cu alți colegi de birou, ei au fost plecați cu un microbuz în care se aflau 13 persoane, tot de la primărie, la Târgu Jiu în interes de serviciu pentru un program European.

„Infectarea colegilor noștri nu s-a produs în cadrul instituției, ci pe parcursul deplasării acestora, în interes de serviciu, la un eveniment pentru un program European. Ceilalți colegi de birou ai celor care au fost în această delegație nu au fost contacți direcți, prin urmare  activitatea continuă în condiții normale. Mai mult decât atât, DSP a constatat că se respectă la nivelul instituției toate măsurile de prevenire a infectării, respectiv purtarea măștii, păstrarea distanței, dezinfectarea mâinilor, termoscanarea. Săptămânal, tot în vederea prevenirii, se face dezinfectarea tuturor spațiilor de la nivelul instituției“, a precizat Petrica Pațilea, Primăria Galați.

Se așteaptă și rezultatul testelor pentru restul pasagerilor. Deocamdată, activitatea în primărie nu este afectată, dar ancheta epidemiologică este în curs.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu