Fostul prefect şi inspectorul şef al ISU, trimişi în judecată Recomandat

 
Vineri, 07 Februarie 2014 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, la data de 31 ianuarie 2014, în stare de libertate, a fostului prefect Emanoil Bocăneanu,  în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni concurente: trafic de influenţă (3 acte materiale), şantaj, delapidare, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (două acte materiale), instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (6 acte materiale), instigare la infracţiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual. Odată cu acesta a fost trimis în judecată şi fostul consilier prefectural Topală Bogdan - Valentin, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Din grupul celor trimişi în judecată mai face parte şi Balaban Vasile, inspector şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Acestora li se adaugă Cotan Carmen, jurist, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şi Budur Laurenţiu, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de
cumpărare de influenţă.
Faţă de învinuitul Chirnoagă Tudorel procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea, faţă de acesta, a unei amenzi administrative de 1.000 lei.

Ce spune rechizitoriul DNA

La data de 1 august 2013, Bocăneanu Emanoil Cătălin a exercitat ameninţări şi presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme a Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi (martor denunţător în acest dosar) pentru a o determina să accepte angajarea în instituţie a inculpatei Cotan Carmen, o prietenă a soţiei inculpatului. Pentru a asigura câştigarea concursului de angajare de către Cotan Carmen, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe preşedintele comisiei de concurs să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul inculpatului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susţinerea concursului.
În perioada decembrie 2012 – 2013, cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ în sprijinirea inculpatului Balaban Vasile pentru ca acesta să fie declarat câştigător la concursul desfăşurat în luna august 2013. Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa să nu-şi valorifice corect cunoştinţele în vederea ocupării funcţiei pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al judeţului Galaţi, primise în repetate rânduri, de la inculpatul Balaban Vasile, pe care l-a sprijinit, produse alimentare şi băuturi, în valoare de aproximativ 1.569 lei.
În aceeaşi perioadă, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a efectuat demersuri astfel încât să se asigure că firma inculpatului Budur Laurenţiu, care avea un contract cu Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, va primi contravaloarea contractului, în condiţiile în care nu Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi gestiona fondurile acestei unităţi, ci Consiliul judeţean Galaţi. În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duş, baterie duş), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări, şi a pretins şi o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante.
În perioada 2012 – 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de prefect, uzând de prerogativele funcţiei deţinute, a determinat angajaţi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi să-i prelungească unei angajate a unităţii suspendarea din activitate, sens în care, în mod repetat a primit de la aceasta sume de bani prin intermediul fiicei ei.
În cursul anului 2013, la solicitarea inculpatului Topală Bogdan, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a intervenit, în două situaţii, pe lângă ofiţeri ai Poliţiei Rutiere Galaţi, astfel încât subordonatul său să fie sancţionat doar cu avertisment pentru depăşirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancţiunea de suspendare a permisului de conducere.
În luna februarie 2013, folosindu-se de calitatea sa de prefect, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a intervenit pe lângă un ofiţer superior din cadrul IPJ Galaţi, pentru ca acesta, la rândul său, să determine angajaţi din cadrul poliţiei să achieseze la apărările formulate de un petent în instanţă, sancţionat contravenţional cu amendă şi cu suspendarea permisului de conducere.
În perioada octombrie – noiembrie 2013, dând curs unui interes propriu şi folosindu-se de funcţia şi poziţia pe care o deţine, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin i-a solicitat directorului Muzeului de Istorie din municipiul Galaţi să-i pună la dispoziţie mai multe materiale promoţionale despre oraşul Galaţi, sens în care a întocmit chiar o adresă din partea Instituţiei Prefectului judeţului Galaţi, pentru ca directorul muzeului să poată justifica lipsa materialelor solicitate. Aceste materiale erau necesare, în realitate, pentru interesul familiei sale.
Tot în această perioadă, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a impus martorei denunţătoare, ca pentru interesul său propriu, să achiziţioneze din banii Direcţiei judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, un set de manuale de drept necesare pregătirii soţiei sale care dorea să susţină examenul de admitere în magistratură.
În perioada de timp în care a îndeplinit funcţia de director executiv la Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanei Galaţi, respectiv 29 octombrie 2009 – 11 mai 2012, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a determinat o persoană să-i monteze pe calculatoarele personale de la domiciliu, două licenţe de programe antivirus, în valoare de 200 lei, care fuseseră achiziţionate de către Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanei Galaţi.
În aceeaşi perioadă, acesta a comandat şi a impus achitarea, din banii instituţiei, a mai multor lucrări cu caracter juridic, în special drept penal, drept procesual penal, drept civil, drept procesual civil, teste grilă pentru licenţă – drept procesual penal, teste grilă pentru examen – drept procesual civil, teste grilă pentru concursuri şi examene, un pachet curs engleză, lucrări care, la inventarul efectuat după demararea cercetărilor nu au mai fost găsite. Se observă că aceste lucrări nu se justifică a fi cumpărate din fonduri publice, instituţia Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanei Galaţi, nefiind una dintre cele la care s-ar fi pretat astfel de lucrări, pentru pregătirea profesională.
În perioada 11 mai 2012 – 14 noiembrie 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, după numirea sa în funcţia de prefect, a folosit în mod excesiv şi abuziv 4 cartele SIM, împreună cu trei aparate telefonice şi un modem de internet (despre care cunoştea că aparţin Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanei Galaţi) chiar şi după plecarea sa.
Mai mult a pus şi la dispoziţia altor persoane, între care inculpatul Topală Bogdan astfel de servicii.
La data de 21 decembrie 2012, i-a solicitat unei persoane să întocmească, în fals, acte de casare pentru un terminal mobil, motivând că aparatul are o mică problemă la ecran, că îl va repara şi îl va folosi pentru el. Persoana respectivă nu a dat curs solicitării ilegale a inculpatului.
În rechizitoriu s-a mai reţinut că inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de prefect, cu ocazia completării declaraţiei de avere pe anul 2013, nu a evidenţiat vânzarea a două apartamente, unul deţinut împreună cu soţia sa şi celălalt deţinut în cote părţi de soţia sa, împreună cu mama acesteia, după dezbaterea succesiunii. Mai mult, acesta a împrumutat o persoană fizică cu suma totală de 50.000 euro, fără a reieşi concret provenienţa acestei sume.
Faţă de inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin instanţa a dispus, la propunerea procurorilor, arestarea preventivă în perioada 15 noiembrie – 6 decembrie 2013, iar ulterior a fost luată, faţă de acesta, măsura obligării de a nu părăsi localitatea.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu