Hotel Sofin (Turist), scos la licitaţie pentru 6.000.000 lei

Miercuri, 14 Iunie 2017 09:16
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lungul şir al proceselor privind fostul hotel Turist ajunge la capăt, în prezent imobilul fiind scos la licitaţie pentru suma de 6.092.640 lei, adică circa 1.333.000 euro.
Povestea proceselor a început în 1997, când proprietarul de atunci, Sofin SA, a făcut un împrumut de 3,2 milioane de mărci germane de la Anglo Romanian Bank, creditul fiind garantat cu ipotecă asupra hotelului. Ipoteca a fost înscrisă în vechiul Registru de Inscripţiuni şi Transcripţiuni, dar nu şi în noul sistem al cărţilor funciare. Aşa s-a creat oportunitatea ca hotelul să fie vândut către SC All Seasons SRL Galaţi. În momentul în care împrumutul nu a mai fost restituit, Anglo Romanian Bank a procedat la executarea silită a societăţii Sofin, însă a descoperit că imobilul fusese vândut. Administratorul All Seasons SRL Galaţi, Soltana Cioc, şi Sorin Cantemir, inspector cadastral la OCPI Galaţi, au ajuns în boxa acuzaţilor, după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a intrat pe firul ingineriilor financiare, şi au fost acuzaţi de fals în declaraţii şi neglijenţă în serviciu care au dus la înstrăinarea imobilului ipotecat. Banca a cerut în instanţă anularea contractului de vânzare-cumpărare, care, conform rechizitoriului întocmit la acea vreme, a fost vîndut la un preţ derizoriu (echivalentul contravalorii a cinci apartamente cu două camere în Galaţi, la acel moment).
De atunci, hotelul Sofin şi-a schimbat de mai multe ori proprietarii. Anglo Romanian Bank, în baza contractului de ipotecă, a vândut hotelul societăţii Stelmar Invest SRL Brăila. În 2008, această societate i-a evacuat din sediu pe cei de la All Seasons. La doar câteva zile după evacuare, Stelmar a vândut hotelul italianului Mario Aloi. Acesta a descoperit alte nereguli, pentru care a făcut plângere penală împotriva administratorilor SC All Seasons SRL Galaţi deoarece a descoperit că una dintre încăperile exterioare ale hotelului a fost extinsă cu 109 metri pătraţi, iar Primăria Galaţi a avizat intrarea în legalitate a construcţiei. Ca urmare a cercetării penale, procurorii au aflat că All Seasons a obţinut de la Primărie o autorizaţie de construcţie care legaliza intabularea dreptului său de proprietate asupra extinderii construcţiei de la fostul hotel Sofin, în suprafaţă de 258 de metri pătraţi. Procurorii au constatat că a existat complicitatea unui inspector cadastral de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi, care a avizat o schiţă neconformă cu realitatea. Mario Aloi susţine că a fost păgubit cu 4,2 milioane de euro, din cauza problemelor juridice în care a fost angrenat. De atunci, procesele în instanţă s-au ţinut lanţ şi au luat fel de fel de întorsături, însă la începutul acestui an magistraţii au decis că e timpul să finalizeze procesele şi au hotărât că Aloi Mario este debitor deoarece nu şi-a achitat debitele şi cheltuielile de executare datorate ca urmare a proceselor cu firma All Seasons, drept pentru societatea a apelat la un executor pentru recuperarea creanţelor datorate prin vânzarea la licitaţie a hotelului.
Valoarea imobilului a fost stabilită prin raport de evaluare de către un expert evaluator judiciar la suma de 6.092.640 lei, care reprezintă şi preţul de începere a licitaţiei care va avea loc pe data de 07 iulie 2017.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu