ÎCCJ a decis completarea urmăririi penale faţă de şeful DIICOT Galaţi Recomandat

Vineri, 08 Iunie 2018 05:05
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis redeschiderea unui dosar de urmărire penală în care sunt vizaţi trei procurori din cadrul DIICOT Galaţi. Este vorba despre şeful acestei instituţii, Sorin Cărăre, şi de procurorii Bogdan Păcurariu şi Sorin Leau. Decizia magistraţilor de la Înalta Curte vine ca urmare a plângerii formulate de fostul deputat Mihail Boldea împotriva ordonaţei de clasare a unei cauze penale faţă de cei trei procurori din cadrul DIICOT Galaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi divulgare de informaţii din anchetă nedestinate publicitaţii. "Admite plângerea formulată de petentul Boldea Mihail împotriva ordonanţei nr. 296/P/2016 din data de 26 octombrie 2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică. Desfiinţează ordonanţa atacată şi trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică în vederea completării urmăririi penale. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă", se arată în minuta deciziei pronunţată pe 5 iunie de ÎCCJ.
După cum se arată în plângerea fostului deputat Mihai Boldea, până la momentul trimiterii în judecată, cei 3 procurori, fără respectarea niciunei norme legale, au transmis presei locale şi centrale informaţii din dosarul penal, referitoare la interceptări de convorbiri telefonice, precum şi declaraţii de martori.
Reamintim faptul că Mihail Boldea a fost achitat, în data de 25 aprilie 2018, de Curtea de Apel Iasi pentru acuzaţia de spălare de bani, în baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I din CPP care prevede că “fapta nu e prevăzută de legea penală”, într-un dosar în care rechizitoriul a fost semnat de Sorin Cărare şi procurorul Sorin Leau, şi avizat de Daniel Horodniceanu.
”Legea este lege şi pentru procurorii care au încercat să facă presiune asupra judecătorilor şi asupra opiniei publice încălcând legea. Dacă au încălcat legea, nu sunt mai presus de lege procurorii, şi trebuie să răspundă penal ca orice cetăţean. Nu beneficiaza de niciun priviligeiu, nu beneciază de nimic şi Înalta Curte a constatat în mod efectiv această chestiune, adică indiicile unor infracţiuni din partea acestor trei procurori”, ne-a declararat Mihail Boldea.

Procurorul Sorin Cărare ba îşi dă demisia, ba nu

După cum cotidianul nostru a mai relatat AICI, şeful DIICOT Galaţi a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de eliberare din funcţie prin demisie. Cererea şefului DIICOT Galaţi urma să se ia discuţie în şedinţa Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 22 mai 2018. Numai că la data şedinţei, Sectia de procurori a CSM a luat act de faptul ca procurorul Sorin Carare a renunţat la cererea de eliberare din funcţie, acesta rămânând în continuare la şefia DIICOT Galaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu