În aşteptarea E-Ticketingului, Transurb lansează biletul de 4 lei şi retrage biletul de 2 lei Recomandat

Miercuri, 13 Martie 2019 15:47
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Gălăţenii care circulă cu mijloacele de transport public în comun vor scoate din buzunar 4 lei pentru achiziţionarea unui bilet de călătorie dublu, anunţă societatea Transurb S.A. Galaţi, care menţionează că acest bilet are 2 călătorii, ceea ce justifică preţul. "Societatea Transurb S.A. informează publicul călător că a pus în vânzare bilete cu două călătorii la preţul de 4 lei, conform tarifelor aprobate pentru serviciul de transport public local de persoane. Biletele cu două călătorii se vor găsi, atât la cabinele de eliberare titluri de călătorie, cât şi la conducătorii auto repartizaţi pe mijloacele de transport în comun, respectiv autobuze, troleibuze şi tramvaie", se arată într-un comunicat al Transurb, unde se mai precizează că "biletele cu o călătorie se vor comercializa în paralel cu cele valabile cu două călătorii, până la epuizarea stocului existent". Reamintim că în luna aprilie 2017, preţul unei călătorii cu un mijloc de transport al Transurb a fost majorat de la 1,50 lei la 2 lei. Ca justificare a acestei scumpiri, în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre se vorbea atunci despre faptul că preţul biletului nu a mai fost majorat din 2011 (Citeşte AICI).

Sistemul de E-Ticketing va permite achiziţionarea unui singur bilet pentru o destinaţie care implică mai multe mijloace de transport în comun

În urmă cu mai bine de un an gălăţenilor li se promitea implementarea, în cel mai scurt timp posibil, a unui sistem de taxare automată a biletelor (E-Ticketing). Reamintim că, în luna decembrie 2017, la sediul Primăriei Galaţi a fost semnat contractul pentru implementarea Sistemelor de Taxare Automată a Titlurilor de Călătorie (Sistemul AFC sau E-Ticketing), de Informare a Pasagerilor şi Managementul Flotei. Licitaţia pentru acest proiect a fost câştigată de Asocierea AEP Ticketing Solutions (Italia) - Certsign SA (România) - Swarco Traffic SRL (România) şi reprezenta ultima componentă a obiectivelor de investiţii finanţate prin Acordul de împrumut cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare totală de 100 milioane lei. "Tehnologia evoluează în continuu şi ceea ce pot spune e că sistemul de la Galaţi o să fie cel mai modern pe care îl vom avea în momentul de faţă în România", spunea atunci reprezentantul Asocierii AEP Ticketing Solutions (Italia) - Certsign SA (România) - Swarco Traffic SRL (România), Giampiero Luzzi.

După ce va fi implementat, termenul de finalizare împlinindu-se în octombrie 2019, sistemul de E-Ticketing le va permite gălăţenilor să plătească un singur bilet, temporar, pentru o destinaţie care implică mai multe mijloace de transport în comun. "Elementul de noutate pe care îl va aduce acest sistem este faptul că putem trece şi noi la un sistem de bilete temporare şi nu per călătorie, ceea ce înseamnă că cetăţeanul gălăţean care va fi nevoit să plece dintr-o parte a Galaţiului şi să ajungă în cealaltă, dacă e nevoit să folosească unul, două sau trei mijloace de transport diferite, va plăti o singură călătorie nu ca acum, două, trei bilete căt era nevoit să scoată. În perioada de maxim o oră atât cât este biletul sau cât va fi biletul temporar, vei putea să călătoreşti dintr-o parte în cealaltă parte a Galaţiului sau să te şi întorci înapoi dacă ţi-ai rezolvat treaba, cu un singur bilet pe care-l vei achiziţiona. Pentru a putea face acest sistem, sau implementa acest sistem, vor fi amplasate în staţiile de autobuz douăzeci de automate de vânzare a biletelor şi un număr de alte şaizeci de dispencere", spunea primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la semnarea contractului.

Şoferii de la Transurb nu vor mai putea vinde sau emite bilete

Odată cu implementarea acestui sistem va exista şi un smart card de transport cu sigla municipiului Galaţi care va permite încărcarea de titluri de transport public temporare. Toate titlurile de călătorie, fie bilete pe hârtie sau m-ticket, fie smartcarduri nominale (abonamentele) sau nenominale, vor fi validate la urcarea în mijlocul de transport la validatoarele contactless ce vor fi instalate în fiecare mijloc de transport public. După ce se va implementa acest proiect, şoferii de la Transurb nu vor mai putea vinde sau emite bilete.

Alte articole cu privire la E-Ticketing: 

- Sistemul E-Ticketing de la Galaţi va fi cel mai modern din România

- Galaţiul va avea sistemul de E-Ticketing funcţional în 18 luni

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu