Jumătate de Galaţi, fără apă! Urmează o nouă oprire majoră a apei potabile Recomandat

Marți, 13 Septembrie 2022 12:53
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Societatea APA CANAL S.A. Galaţi anunţă că reabilitarea Staţiei de repompare Fileşti, care asigură alimentarea cu apă pentru aproximativ jumătate din oraş, se va finaliza în acest an. O veste bună, în condiţiile în care lucrările din etapa finală erau programate pentru anul viitor. Vestea mai puţin bună este că urmează o nouă oprire majoră de apă pentru gălăţenii arondaţi staţiei.

"Staţia de repompare Fileşti, care asigură alimentarea cu apă pentru aprox. jumătate din oraşul Galaţi de aproximativ 50 de ani, se află pentru prima dată în modernizare integrală, graţie uneia dintre cele mai mari investiţii cu fonduri europene „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galati, în perioada 2014 – 2020”, ce vizează înlocuirea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, incluzând lucrări atât la construcţii cât şi la instalaţiile hidraulice. După cum am informat încă de la începutul acestui an, investiţia de la Staţia de repompare Fileşti este de mare anvergură şi presupune lucrări foarte complexe, motiv pentru care acestea au fost etapizate. Pentru anul 2022 erau programate: finalizarea lucrărilor la rezervorul nr.2, începerea lucrărilor la rezervorul nr.1, finalizarea lucrărilor la conductele magistrale şi instalaţiile hidraulice pe partea de aspiraţie a Staţiei Fileşti", informează APA CANAL S.A. Galaţi.

Până în acest moment, potrivit societăţii, s-au realizat următoarele lucrări: "S-a finalizat şi pus în funcţiune rezervorul nr.2 (15.000mc). La rezervorul nr.1 (15.000mc), lucrările sunt în curs de executie, fiind finalizate în proporţie de aprox. 65%. În luna februarie 2022 a demarat cea mai importantă etapă a reabilitării, respectiv înlocuirea conductelor de aspiraţie Dn1000mm si Dn800mm, a celor 6 noduri hidraulice şi a armăturilor de mari dimensiuni, inclusiv a camerelor de vane aferente rezervoarelor de apă. În luna mai 2022 s-a efectuat cuplarea conductei provizorii executată pentru alimentarea cu apă a rezervoarelor şi instalaţiilor din Staţia Fileşti, pentru a permite antreprenorului executarea lucrărilor de înlocuire a conductelor şi armăturilor, iar în luna iunie s-a executat cuplarea tronsoanelor reabilitate de conductă Dn1000mm si Dn800mm. În luna iunie 2022 s-a executat şi cuplarea conductei provizorii Dn 1000mm care să permită constructorului continuarea lucrărilor de înlocuire a conductelor de alimentare a electropompelor din incinta staţiei. Datorită eforturilor comune ale Operatorului şi ale Antreprenorului, lucrările din această etapă s-au finalizat. În scurt timp se va executa cuplarea unor noi conducte reabilitate în cadrul proiectului. Lucrarea va implica o nouă oprire a staţiei, care va fi anunţată in timp util clienţilor afectaţi".

APA CANAL S.A. Galaţi menţionează că, având în vedere că stadiul lucrărilor este mai avansat faţă de planificări, până la sfârşitul acestui an se va finaliza reabilitarea integrală a Staţiei de repompare Fileşti: "Având în vedere că stadiul lucrărilor este mai avansat faţă de planificări, ne-am asumat, împreună cu antreprenorul, demararea în cursul acestui an a etapei finale în reabilitarea Staţiei de repompare Fileşti: executarea lucrărilor la conductele de refulare şi armăturile aferente, lucrări care erau iniţial programate pentru anul 2023. În acest fel, până la sfârşitul acestui an se va finaliza reabilitarea integrală a Staţiei de repompare Fileşti".

Precizăm că valoarea investiţiei la acest obiectiv strategic în alimentarea cu apă a municipiului Galaţi este de aproximativ 15.000.000 lei, fără TVA. Toate aceste lucrări fac parte din contractul „GL-CL-01 – Alimentare cu apă şi canalizare în Aglomerările Galaţi şi Smârdan” semnat de Operatorul Regional APA CANAL S.A. Galaţi cu S.C. TANCRAD S.R.L., în calitate de lider al Asocierii S.C. TANCRAD S.R.L. – S.C. CITADINA 98 S.A. Obiectivul investiţiei: îmbunătăţirea şi siguranţa serviciului de alimentare cu apă a populaţiei din zona deservită de Staţia Fileşti, respectiv cartierele Aurel Vlaicu, Siderurgiştilor Vest, Micro 14 (inclusiv Viaduct), I.C. Frimu, Fileşti, Micro 38, Micro 39A, Micro 39 B, Micro39C, Micro 40, Micro 13 B.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu