La Grădina Botanică Galaţi vor fi amplasate două noi acvarii cilindrice cu meduze şi căluţi de mare Recomandat

Joi, 14 Iunie 2018 13:39
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Consiliul Judeţean Galaţi a aprobat astăzi, 14 iunie 2018, un nou proiect cu finanţare europeană pentru dotarea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii ”Răsvan Angheluţă” Galaţi (Grădina Botanică) cu 2 acvarii cilindrice, pentru expunerea câtorva specii de animale din fauna Mării Negre şi mărilor adiacente precum meduze, căluţi şi ace de mare. De asemenea, vor fi implementate şi echipamentele educaţionale interactive necesare, în vederea conştientizării publicului vizitator asupra importanţei conservării patrimoniului natural acvatic, prin prezentarea de noi specii de vertebrate şi nevertebrate. ”Proiectul are o valoare de peste 630.000 lei şi va fi depus luni, 18 iunie 2018, iar dacă totul va fi în regulă sperăm ca până la sfârşitul anului 2018, noile acvarii să intre în circuit, să poată fi puse la dispoziţia vizitatorilor”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.
Este vorba despre proiectul ”Diversificare mijloace de expunere pentru specii acvatice” şi a obligaţiilor ce revin Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii ”Răsvan Angheluţă” Galaţi pentru implementarea acestuia. Proiectul va fi depus în cadrul Strategiei de dezvoltare locală a zonei pescăreşti Prut-Dunăre Galaţi, conform Ghidului solicitantului pentru Măsura 2 a Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă “Prut-Dunăre” Galaţi, în vederea obţinerii finanţării prin Programul Operaţional de Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020, Prioritatea Uniunii nr. 4 Creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi sporirea coeziunii teritoriale, Măsura nr. III.3: Implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală. Bugetul total al proiectului este de 637.245 lei (inclusiv TVA), din care valoarea finanţării nerambursabile 624.000 lei, iar valoarea cofinanţării este de 13.245 lei, reprezentând 2,078% lei.

Acvariile publice cu meduze de la Galaţi vor fi unice în România

Proiectul vizează dotarea Secţiei Acvariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii ”Răsvan Angheluţă” cu acvarii cu meduze, căluţi şi ace de mare, dar şi prezentarea de noi specii de vertebrate şi nevertebrate. În România, aceste specii nu sunt prezentate în acvariile publice, iar aducerea în atenţia vizitatorilor, reprezintă o realizare deosebită pentru Complexul Muzeal din Galaţi.
Una dintre speciile care vor fi expuse este Aurelia aurita sau meduza de apă rece, şi este compatibilă cu condiţiile de menţinere în acvariu. Căluţii de mare sunt specii ovovivipare, cu comportamente spectaculoase, atât din punct de vedere reproductiv, cât şi social sau alimentar. În ţările riverane Mării Negre, statutul de conservare diferă (specie periclitată, vulnerabilă sau puţin periclitată).

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu