Meciul CJ Brăila - Primăria Galaţi: scor 1-1 şi... prelungiri

Marți, 07 Iunie 2011 02:57
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Disputa dintre autorităţile locale din Galaţi şi Brăila pe tema cartierului „Dimitrie Cantemir", construit de Primăria Galaţi pe teritoriul comunei brăilene Vădeni a judeţului Brăila, pare să nu se mai încheie.
Reamintim că autorităţile brăilene (Prefectura şi Consiliul Judeţului) au solicitat, în 2007, anularea tuturor autorizaţiilor de construcţie date pe terenul de 1.000 de hectare cedat Galaţiului prin hotărâre de guvern, pe motiv că, potrivit Legii privind împărţirea administrativ-teritorială a României, terenul cu pricina este parte integrantă a judeţului Brăila, deci doar autorităţile acestui judeţ pot dispune de el.
Tribunalul Brăila, prima instanţă care a judecat această cauză, a hotărât că autorizaţiile de construcţie pentru blocurile din cartierul Cantemir sunt nelegale şi trebuie anulate. Situaţia a devenit tot mai dificilă odată cu apropierea legerilor locale, deoarece şefii celor două instituţii care se războiau pe tema cartierului dintre Galaţi şi Brăila, respectiv primarul Galaţiului şi preşedintele Consiliului Judeţului Brăila, „vânau” încă un mandat. Deja în această luptă se implicaseră prea multe persoane: consilieri locali şi judeţeni, prefecţi, miniştri... La un moment dat, autorităţile locale din Galaţi şi Brăila, după ce s-au tot şicanat pe acest subiect, au declarat că doresc să se ajungă la o înţelegere, dar departe de ochii presei, pe care o făceau responsabilă de escaladarea „războiului”. Nu s-au înţeles, aşa că s-a continuat lupta în instanţă. Primăria Galaţi a atacat hotărârea Tribunalului Brăila la Curtea de Apel Galaţi. Au trecut alegerile din 2008, atât Dumitru Nicolae cât şi Bunea Stancu au obţinut mandatele pentru încă patru ani, dar războiul a continuat. Cu mai puţin patos, cei doi şefi au continuat să se contreze, dar presa le-a acordat mai puţină importanţă, lăsând justiţia să-şi spună cuvântul. Trebuie spus că la un moment dat până şi judecătorii au vrut să ajute părţile beligerante să ajungă la o înţelegere amiabilă, suspendând procesul. Tot nu s-au înţeles, aşa încât dosarul a fost repus pe rol. La mijlocul lunii trecute, Curtea de Apel Galaţi a desfiinţat decizia Tribunalului Brăila, declarând legale autorizaţiile de construcţie emise de Primăria Galaţi pentru construcţia de blocuri pe cele 1.000 de hectare aflate pe teritoriul comunei Vădeni din judeţul Brăila.

Vin alte alegeri locale, deci... război!

Decizia Curţii de Apel Galaţi este definitivă şi ne bucurăm că dă câştig de cauză Galaţiului. Numai că zilele trecute am avut parte un „deja vu”: cu un an înainte de alegerile locale, cartierul Cantemir este iar temă electorală. Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a anunţat vineri că va face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru anularea deciziei date de Curtea de Apel Galaţi, care a hotărât că autorizaţiile de construcţie emise de Primăria Galaţi pentru blocurile ridicate în cartierul "Dimitrie Cantemir", situat în comuna Vădeni, pe raza administrativ-teritorială a judeţului Brăila, sunt legale.
"O instanţă care este chemată să respecte legea nu poate să spună că nişte autorizaţii emise de o autoritate care se numeşte Galaţi, pe teritoriul iudeţului Brăila, sunt legale. Este o mare prostie. Vom face recurs la Înalta Curte. Nu are cum să se respecte o decizie ca aceasta. Dacă instanţa respectivă a dat o astfel de decizie, atunci să-mi dea şi mie o decizie prin care am voie să dau autorizaţii de construcţie pe teritoriul Galaţiului", a declarat Stancu.
Nu ştim dacă se va ajunge la Înalta Curte, dar ştim că Stancu e un om foarte hotărât iar „înfrângerea” pe tema cartierului Cantemir e greu de „digerat”, mai ales că vin alegerile locale. Dumitru Nicolae nu mai are interes electoral pentru sine şi, oricum, la acest moment e în tabăra învingătorilor.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu