Medicii avertizează: ”Trebuie vaccinaţi toţi cei care au intrat în contact cu apa murdară, s-au tăiat, s-au zgâriat”

Sâmbătă, 15 Octombrie 2016 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru a evita apariţia unor focare de epidemii, echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au mers şi vor mai merge în toate comunele afectate de inundaţii în judeţul Galaţi. Oamenii au primit dezinfectante - pastile, dar şi clorură de var pentru a curăţa curţile, casele şi fântânile. Asistenţii Florentina Cara, Ionica Cucaşu şi Mihai Bodeianu, echipa Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi care a mers azi prin Pechea, au dat  şi sfaturi cum să folosească substanţele şi mai ales i-au îndemnat să meargă la medicul de familie din comună pentru ca acesta să decidă care şi cum vor fi vaccinaţi. 150 de doze de vaccin antitetanic au fost aduse alături de substanţe dezinfectante numai la Pechea. ”Trebuie vaccinaţi cam toţi care au intrat în contact cu apa murdară, s-au tăiat, s-au zgâriat. Se pot îmbolnăvi în primul rând de tetanos, dar poate apărea şi hepatită”, spunea Iulia Vîrgolici, medic din Pechea. Pompierii, jandarmii şi armata acţionează în zonele afectate. ”300 de militari acţionează acum numai în Pechea. Sunt case cu crăpături, le evaluăm cu specialiştii să vedem dacă  există pericol de prăbuşire. Ajutăm alături de colegi de la alte arme atât la curăţarea curţilor, pompăm apa care mai este şi am adus şi patru instalaţii de potabilizare a apei”, a precizat cpt. Cătălin Sion, ISU Galaţi. 

Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, de mai mult de 48 de ore forţele MAI acţionează pentru sprijinirea populaţiei din localităţile afectate de inundaţii din judeţul Galaţi. Forţele suplimentare relocate din judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea, Vaslui şi municipiul Bucureşti acţionează alături de autorităţile locale în localităţile cele mai afectate de inundaţiile din ultimele zile, astfel:  - În localitatea Pechea: o instalaţie de potabilizare a apei de la ISU BIF şi 7 motopompe de la ISU Călăraşi şi USIS Ciolpani. - În localitatea Cuza Vodă: 9 motopompe, 6 de la ISU Buzău şi 3 de la ISU Ialomiţa.  - În localitatea Slobozia Conachi: 24 motopompe din care 12 de la ISU BIF, 6 de la ISU Bacău şi 6 de la ISU Vaslui, precum şi 2 staţii de potabilizare a apei de la ISU Brăila şi ISU Tulcea.  

Alimentele scoase joi de la Rezervele de Stat au ajuns în cursul nopţii trecute în localităţile Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi, iar prin grija autorităţilor, în dimineaţa zilei de vineri, au fost împărţite persoanelor afectate în urma inundaţiilor.  Totodată, cele 150 de truse de igienă personală puse la dispoziţie de Crucea Roşie au fost transportate, joi, de către pompierii din cadrul ISU BIF. În cursul zilei de vineri au ajuns în zonă şi carburanţii necesari utilajelor folosite în acţiunile de evacuare a apei şi pentru lucrările de restabilire a stării de normalitate.  În cursul serii de ieri, pentru evacuarea surplusului de apă, a fost finalizată breşa din corpul digului râului Geru, în zona localităţii Vameş, apa începând să se retragă. La această oră, sunt în desfăşurare acţiuni de intervenţie în localităţile Pechea, Slobozia Conachi şi Cuza Vodă, forţele MAI continuând acţiunile de sprijin a populaţiei şi degajare a apei din curţile şi locuinţele inundate, acţionând cu peste 200 de pompieri, jandarmi şi poliţişti care au la dispoziţie 97 de mijloace de intervenţie.  Persoanele evacuate au început să revină la locuinţe deoarece nivelul apelor este în scădere. Autorităţile locale vor lua toate măsurile pentru a finaliza evaluarea pagubelor imediat după normalizarea situaţiei. Sunt continuate acţiunile de reabilitare şi evacuare a apei din curti şi anexe gospodăreşti cu ajutorul motopompelor şi autospecialelor din dotarea pompierilor. Se monitorizează permanent situaţia operativă, sunt analizate prognozele emise de către autorităţile competente cu privire la manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice din perioada următoare.

Drumul naţional DN25, pe sectorul de drum Vameş-T. Vladimirescu, rămâne în continuare blocat.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu